Ugrás a tartalomra

Ünnepélyes keretek között átadták a SZTAKI Innovációs és Demonstrációs Terét

Hírek

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) legújabb kutatásait és fejlesztéseit bemutató Innovációs és Demonstrációs Tér nyílt 2022. június 7-én. Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Monostori László, a SZTAKI igazgatója, Bokor József, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alelnöke, valamint Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A több mint 400 négyzetméteres tér megnyitóján a kutatók csaknem 20 technológiát mutattak be, köztük mesterségesintelligencia-rendszereket, autonóm járműveket, drónos, illetve korszerű robotikához kapcsolódó fejlesztéseket.

A demonstrációs tér három fő témakört ölel fel. Itt mutatják be a SZTAKI által koordinált két nemzeti laboratórium, a Benczúr András szakmai vezetésével működő Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) és a Gáspár Péter szakmai vezetésével működő Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) fejlesztéseit, valamint a Váncza József irányításával a SZTAKI győri Széchényi egyetemi telephelyén működő Ipar 4.0 kiválósági központ kutatásait.

Monostori László, a SZTAKI igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az innovációs és demonstrációs térben a látogatók, legfőképpen diákok és ipari szereplők a legmodernebb gépekkel, módszerekkel, illetve innovációkkal találkozhatnak, amelyeket egyetemi vagy ipari együttműködések keretében fejlesztettek ki. Az intézet kutatói kiterjedt hazai és nemzetközi együttműködési kapcsolatokkal rendelkeznek, az egyik legfontosabb nemzetközi partnerük a németországi Fraunhofer kutatóhálózat.

Bokor József, az ELKH alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az ELKH célja az ilyen típusú kollaborációk fenntartása és erősítése. Elismerően szólt a demonstrációs tér szerepéről a legújabb innovációk bemutatásában, és megköszönte a létrehozásában közreműködő kollégák munkáját.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter elmondta, hogy a SZTAKI mesterségesintelligencia- megoldások (MI) terén szerzett fél évszázados tapasztalata alapján a témához szorosan kötődő nemzeti laboratóriumok szakmai irányítása a legjobb kezekben van az intézetnél. Hozzátette: a SZTAKI-ban bemutatott megoldások és lehetséges MI-alkalmazások a gyártás, az egészséggazdaság, a közlekedés és a logisztika területeinek rendkívül széles skáláját fedik le. E szektorok hangsúlyosan jelennek meg a 2020-ban elfogadott Mesterséges Intelligencia Stratégiában, ehhez igazodik a demonstrációs tér kínálata is. A miniszter kiemelte, hogy a most megnyíló Innovációs és Demonstrációs Tér érdemben és gyakorlatközpontúan járulhat hozzá a korszerű technológiák átültetésének megkönnyítéséhez, a kutatói-alkalmazói együttműködéshez. A Technológiai és Ipari Minisztérium a jövőben is örömmel támogatja a hasonló, előremutató kezdeményezéseket – hangsúlyozta Palkovics László.