Ugrás a tartalomra

Új mikrofluidikai és mikroszkopikus eljárásokat fejlesztettek magyar kutatók

Hírek

A Széchenyi 2020 program „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” pályázata keretében az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Debreceni Egyetem (DE) kutatóiból álló konzorcium 2017 óta vizsgálta azt, hogy a sejtek genotípusa és környezete hogyan határozza meg azok megfigyelhető tulajdonságait. A „Hogyan határozza meg a sejtek genotípusa és környezete megfigyelhető tulajdonságaikat? Rendszerszintű mikrofluidikai analízis az iChamber platformmal” című projekt több mint 980 millió forint európai uniós támogatással valósul meg.

Az elmúlt években hatalmas fejlődés ment végbe a mikroszkópia és a biológiai vizsgálati módszerek miniatürizálása terén. Ezen új technológiák lehetővé teszik az egyedi sejtek követését és környezetük manipulálását a laboratóriumban, így végső soron segítenek megérteni azt, hogy a környezet és az örökítőanyag hogyan alakítja a sejtek viselkedését.

A kutatók újfajta módon ötvözték az egyedi sejt vizsgálatára alkalmazott technológiákat, aminek eredményeként új mikrofluidikai és mikroszkopikus eljárásokat fejlesztettek ki. Ezeket olyan élvonalbeli tudományos területeken alkalmazták, mint a gyógyszermolekulák gyors jellemzése, a daganatok vizsgálata, az immunválaszban részt vevő sejtek kölcsönhatása, a fotoszintézis és sejtosztódás kapcsolatának megértése algákban, a korallalkotó algasejtek jellemzése és a káros mutációk evolúciós szerepének megértése egysejtű sörélesztőben.

A projekt áttörő eredményeiről több mint 40 tudományos közlemény született, közülük több a legrangosabb folyóiratokban (például Nature Communications, PNAS, Plant Physiology, Molecular Biology and Evolution) jelent meg.

A GINOP-2.3.2-15 számú pályázati kiíráson támogatást nyert, 980 184 000 forint összköltségvetésű fejlesztés 2017. március 1-jén indult és 2021. november 30-án zárul.

A projektről bővebb információt a www.brc.hu oldalon olvashatnak.