Ugrás a tartalomra

Új élménysétákkal és tudós túrákkal várják az ÖK kutatói a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert látogatóit

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz (ÖK) tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben a hagyományos látogatáson túl új interaktív élménysétákkal és tudós túrákkal várják az érdeklődőket 2023-ban. Az ország leggazdagabb élőnövény-gyűjteményével rendelkező kert tematikus programjaiban az ott található növényeket és a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténetet mutatják be a kert kurátorai.

A „Ne csak nézz, szaglással, ízleléssel, tapintással is ismerkedj a növényekkel!” mottóval meghirdetett programok idén három ázsiai témájú sétával bővülnek. Kósa Géza dendrológus, a Nemzeti Botanikus Kert korábbi vezetője az elmúlt évtizedekben számos különleges fát és cserjét telepített itt, amelyek jelentős részét távol-keleti és közép-ázsiai expedícióin gyűjtötte, így mára a vácrátóti kert hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű kelet-ázsiai fásszárú-gyűjteménnyel rendelkezik.

A Hanami – a japán cseresznyevirágzás új élménysétán a japán cseresznyevirágzást és a szigetország más növényeit, szimbólumait ismerhetjük meg, és bepillantást nyerhetünk a szamurájok titkos világába. Az ázsiai kultúra két ikonikus növényét mutatja be a szintén újonnan szervezett Bambusz és lótusz séta, a harmadik negyedévben pedig a Momidzsigari – színes őszi levélvadászat sétán a japán juharok különböző változataiban, illetve a lombszínezetükkel valódi szépségüket ősszel megmutató többi fában gyönyörködhetünk.

Továbbra is indul a Tulipánmánia séta, amelyen megtudhatjuk, mi a tulipánőrület, és megismerhetjük a tulipánok mesékben, művészetekben betöltött szerepét az elmúlt évszázadok során. Folytatódik a különleges, egzotikus bibliai növényeket bemutató Biblia növényei séta is, amelyen kiderül, mire használták a füge tejnedvét, miből készült a töviskorona, vagy mi lehetett a manna. A Különleges zöldségfélék az asztalunkon és A fűszerek ízletes világa elnevezésű, immár hagyományosnak mondható élményséták a növényvilághoz szorosan kötődő gasztronómiáról és az ehető növényekről nyújtanak ismereteket.

Idéntől tudós túrákkal is bővül a botanikus kert programkínálata, amelyeken az ÖK kutatói egy-egy élménydús kerti sétán avatják be a látogatókat kutatási témájukba. Az Éjjeli lepkészés és a Denevérhang-vadászat elnevezésű, sötétedés után induló túrákon a kert éjszakai életébe nyerhetünk bepillantást, csakúgy, mint a Szentjánosbogár-túrán. A kert hatalmas, öreg fáiról, azok történetéről szól a Fák-erdők titkai túra, a Miről énekelnek a madarak? tavaszi programon pedig a madarak viselkedésével, szokásaival ismerkedhetünk meg, és bekukkanthatunk egy-két madárodúba is. Nyáron a Beporzó barátaink tudós túra kínál érdekes információkat hazánk főbb beporzó csoportjairól, a fontos szerepet betöltő méhekről, legyekről, pillangókról. A túravezető elmagyarázza a virágok és a beporzó rovarok csodálatos kapcsolatát és alapvető szerepüket, továbbá konkrét példákkal szemlélteti, mit tehetünk a védelmük érdekében.

Az ÖK a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák magas színvonalú kutatása mellett az ökológia és a fenntarthatóság témakörében végzett hiteles tájékoztatást és szemléletformálást is küldetésének tartja, ezért idén is folytatják a 2021-ben Kert a köbön néven indított unikális tudománykommunikációs programsorozatukat. Az első eseményt 2023. május 13-án tartják A biológiai invázió problémái és megoldási lehetőségei címmel. A beszélgetés az inváziós fajok által okozott problémák kialakulásának folyamatát és kezelési lehetőségeit járja körül a szakterület kiváló kutatóinak részvételével. A június 24-ei Fenntartható-e még a fenntarthatóság? című programon a fenntarthatóság eszméiről és a valósággal való ütközéséről hallhatunk előadásokat.

Az élményséták és tudós túrák hasonló célkitűzésekkel nyújtanak bepillantást a kertkultúrába és a természetesebb tájhoz, növényzethez kapcsolódó kutatási témákba.