Ugrás a tartalomra

Új egzotikus atomot hoztak létre az ASACUSA program kutatói

Hírek

Egy újfajta egzotikus atomot, úgynevezett pionos héliumot sikerült létrehozni és tanulmányozni az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) folyó ASACUSA együttműködés keretében. A méréssel kapcsolatos eredményekről elsőként a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban számoltak be. A cikk szerzői között két magyar kutató is van: Barna Dániel, a Wigner Fizikai Kutatóközpont dolgozója és Sótér Anna, az ETH Zürich munkatársa. Mindez áttörésnek számít, mert ennek az egzotikus atomnak a létezését korábban ugyan már feltételezték, ám azt mind ez idáig nem sikerült igazolni. Az új atom keletkezését lézer segítségével észlelték a Zürich közelében fekvő Paul Scherrer Intézetben (PSI).

elkh-ASACUSA-kiserlet-1

A CERN 1999 óta üzemeltet egy olyan mérőrendszert, amelyet „antianyaggyár” néven emlegetnek. Ott sikerült első ízben antianyagatomokat előállítani, és pontos spektroszkópiai méréseket végezni rajtuk. Az antianyaggyár egyik projektje a japán kutatók által vezetett ASACUSA együttműködés, amelynek alapításában osztrák, német és olasz kutatócsoportokkal együtt magyar csoport is részt vett a Wigner FK, illetve a debreceni Atomki részéről. „A kísérlet sikerei között sok elsőként felfedezett jelenséget és vizsgálatot jegyeznek, többek között annak megmutatását, hogy a töltésük előjelén kívül a protonnak és antirészecskéjének, az antiprotonnak valamennyi tulajdonsága hihetetlenül pontosan egyezik” – olvasható Horváth Dezső, a Wigner FK kutatójának az új eredményt bemutató írásában. Horváth Dezső az ASACUSA alapításakor került a kísérlethez, és sok évig dolgozott benne.

Két évtizede zajlanak olyan mérések, amelyeket egy hosszú élettartamú egzotikus atomon végeztek, amely három részecskéből áll: héliumatommagból, elektronból és egy antiprotonból – azaz a hélium egyik elektronját helyettesítették negatív töltésű antiprotonnal. A hideg atomban finoman hangolható lézerrel léptették az antiprotont viszonylag stabil, illetve bomlékony állapotok között. A kutatókban nemrégiben az merült fel, hogy vajon elő lehet-e állítani egy újfajta egzotikus atomot negatív pionok segítségével. Az ASACUSA kísérlet egyik vezetője, Hori Maszaki megszervezte, hogy mérőberendezést építsenek a CERN-ben, majd átszállítsák azt a Zürich közelében fekvő Paul Scherrer Intézetbe (PSI), ahol a világ legnagyobb kapacitású pionforrása működik. A kísérlet célja az volt, hogy az antiprotonokhoz hasonlóan a pion tömegét is sokkal pontosabban lehessen megmérni, mint eddig. A fő nehézséget azonban a pion rövid élettartama jelentette: az ugyanis – a stabil antiprotonnal ellentétben – 26 nanoszekundum alatt elbomlik. A kísérlethez mágneses mezővel olyan céltárgyba vezették a negatív pionokat, amely az abszolút nulla hőmérséklet közeléig hűtött, szuperfolyékony állapotba került héliumot tartalmazott.

elkh-ASACUSA-kiserlet

A vizsgálat lényege, hogy piont juttatnak héliumatomba, ahol az helyettesíti az egyik elektront. Ezt követően lézerrel gerjesztik a létrejött pionos héliumatomot, amelynek hatására az atommag elnyeli a piont, majd alkotóelemeire hasad. A pionos héliumatom keletkezését hangolható lézer segítségével sikerült észlelni: egy bizonyos frekvenciánál a pion rezonanciaszerűen elnyelődött a héliumatommagban, majd felrobbantotta azt, vagyis a maghasadáshoz hasonlóan kisebb alkatrészekre bontotta. A kísérletben a héliumatommagból kiszabadult protont, neutront és deuteront (proton és neutron kötött állapotát) észlelték.

A kutatók célja most az, hogy pontosítsák az észlelt lézerátmenet mérését a pion tömegének meghatározása érdekében. Számításaik szerint ezzel a módszerrel mintegy százszorosára növelhető a jelenlegi pontosság, ez pedig érzékeny ellenőrzése lehet a részecskefizika elméletének, az úgynevezett Standard Modellnek.