Ugrás a tartalomra

Új antivirális hatóanyagot azonosítottak az ELKH munkatársai együttműködésben az ELTE és az NNK kutatóival

Hírek

Az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport, az ELTE TTK Biológiai Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai olyan természetes eredetű vegyületet azonosítottak, amely hatékony lehet a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés ellen is. A szer hazai és nemzetközi szabadalmaztatása már megkezdődött. A kutatás eredményeiről az ELTE Innovációs Sajtóklubjában számoltak be a vizsgálatban együttműködő munkatársak.

Bősze Szilvia, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjának kutatója elmondta, hogy az évekkel ezelőtt kezdődött együttműködés során intracelluláris patogének – azaz baktériumok, vírusok – ellen kerestek olyan hatékony szereket, amelyek képesek a kórokozók elpusztítására a gazdasejtekben. Az együttműködést az ELTE Diagnosztika és Terápia Kiválósági Programja is támogatta. Amikor feltűnt a SARS-CoV-2, a kutatók úgy gondolták, hogy a közös munka folytatásával találhatnak olyan vegyületeket, amelyek hatékonyak lehetnek ezen virális kórokozó ellen is.

Az ELTE kutatóinak feladata a természetes növényi vagy gombaeredetű vegyületek izolálása, ezen frakciók tisztítása és a tiszta kémiai entitások analitikai és szerkezeti jellemzése volt. A jellemzett vegyületekkel az in vitro szelektivitási vizsgálatokat Bősze Szilvia és Horváti Kata végezte. „Vizsgáltuk, hogy van-e toxikus hatása a vegyületeknek az egészséges emberi sejtekre, vagyis a potenciális vírus gazdasejtekre” – mondta Horváti Kata, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport munkatársa, az MTA-TTK Lendület Peptidalapú Vakcinák Kutatócsoportjának vezetője. Feladataik közé tartozott továbbá, hogy kidolgozzanak egy megbízható antivirális kísérleti rendszert, és a mérési paramétereket optimalizálják. A vegyületek antivirális aktivitását a Nemzeti Népegészségügyi Központ hármas biológiai biztonsági szintű laboratóriumában tesztelték SARS-CoV-2 fertőzött sejteken. Ezt a munkát Bősze Szilvia, Horváti Kata, valamint Pályi Bernadett és Kis Zoltán, az NNK BSL-3/4 laboratóriumának munkatársai végezték el.  

A kutatócsoport növényi és gombaeredetű természetes anyagokat vizsgált – mondta Kovács M. Gábor, az ELTE Biológiai Intézet munkatársa. A vizsgálatok során különös figyelmet fordítottak a talajban, a növények gyökereiben élő endofiton gombákra, amelyek amellett, hogy izolátumként fenntarthatók, különösen gazdagok lehetnek valamilyen biológiai hatással rendelkező anyagokban. „Ezek a vírusok a természetben nem találkozhattak gombákkal, nincsenek kölcsönhatásban velük, akár egy olyan szerencsés helyzet is előállhat, hogy egyáltalán nem alakul ki rezisztencia” – ismertette Kovács M. Gábor. „Az alkalmazott kivonási eljárások, majd az ezt követő kémiai vizsgálatok alapján is szűkíteni lehet a potenciálisan ható, és alkalmazások felé vihető molekulák csoportjait” – tette hozzá Boldizsár Imre, az ELTE Biológiai Intézet munkatársa.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője hangsúlyozta, hogy a kórokozókkal folytatott küzdelem örök versenyfutás, mindig újabb vírusok jelennek meg, amelyekre fel kell készülnie a világnak. Nagy előnye a felfedezett vegyületnek, hogy az eddigi vizsgálatok szerint többféle SARS-CoV-2 vírusvariáns ellen is hatékony.

Jelenleg a felfedezés szabadalmi eljárása folyik, amelynek várhatóan 2023. február elején lesz eredménye. „Ennek az anyagnak egyértelműen bizonyított, nagyon erős antivirális hatása van a SARS-CoV-2 ellen, és ez egy jelentős eredmény” – hangsúlyozta Kovács M. Gábor, megjegyezve, hogy nagyon sok hatóanyagot kipróbáltak már a koronavírus ellen, de csak nagyon kevésnek volt vírusellenes hatása.

Az együttműködés résztvevői hangsúlyozták, hogy munkájuk eredményeként rendelkezésükre áll egy jellemzett vegyülettár, amely akár újabb kórokozók megjelenése esetén is azonnal tesztelhető lesz.

Jelen kutatás kiváló bizonyítéka annak, hogy az igazán hatékony innovációkhoz több kutató és intézmény együttműködése vezethet el – tette hozzá Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központ igazgatója.