Ugrás a tartalomra

Tizenkét diákot díjaztak az NYTK nyelvinapló-író pályázatának döntőjén

Hírek

Az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) Nyelvhasználati és Nyelvi Tanácsadási Kutatócsoportja 2022 februárjában nyelvinapló-író pályázatot hirdetett, amelyre összesen 44 magyarországi és határon túli diák 16 pályamunkája érkezett be egyéni és csoportos kategóriában. A 2022. június 14-én megrendezett döntőn az öt legjobb nyelvi naplót mutatták be a diákok, akik közül összesen tizenketten részesültek elismerésben.

A pályamunka elkészítésével a diákok megmutathatták, hogyan gondolkodnak a nyelvről, milyen érdekes nyelvi jelenségeket tapasztalnak, és mennyire tudatosan értelmezik azokat.

Kép7_1000x667px
Fotó: Kardos Tamás

A pályázat ötletgazdái, Domonkosi Ágnes és Ludányi Zsófia azzal a céllal dolgozták ki a felhívás anyagát, hogy korszerű szemlélettel, problémaközpontúan újítsák meg az anyanyelvi versenyek hagyományát. A verseny szervezésében szerepet vállalt a kutatócsoport két tudományos segédmunkatársa, Jakab Dorottya és Kocsis Ágnes is.

A versenyen – egyéni és csoportos kategóriákban – összesen 44 diák vett részt, akik 16 nyelvi naplót nyújtottak be. Az előzetes értékelés alapján öt – két egyéni és három csoportban készített – pályamunka szerzői kaptak meghívást a döntőre, amelyet Homo fisz, firhang, hi7etleN – Nyelvi változatosság középiskolások nyelvi naplóiban címmel rendeztek meg 2022. június 14-én az NYTK-ban.

A workshoppal egybekötött eseményt az NYTK főigazgatója, dr. Prószéky Gábor nyitotta meg, majd a Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Intézet tudományos tanácsadója, dr. habil. Bartha Csilla tartott előadást a szociolingvisztikai szemlélet és az oktatás kapcsolatáról. A döntős diákok bemutatták nyelvi naplóikat, majd válaszoltak az öttagú zsűri kérdéseire, meglátásaira is. A zsűrielnöki tisztséget dr. habil. Bartha Csilla látta el, a zsűri tagjai dr. habil. Domonkosi Ágnes (NYTK Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Intézet), dr. Eőry Vilma (Magyarságkutató Intézet Nyelvtervezési Kutatóközpont), dr. Jánk István (EKKE Magyar Nyelvészeti Tanszék, Magyarságkutató Intézet Nyelvtervezési Kutatóközpont) és dr. Molnár Mária (Árpád Fejedelem Gimnázium) voltak.

Kép8_1000x667px
Fotó: Kardos Tamás

A pályázók részt vehettek a Nyelvtudományi Kutatóközpont Lexikológiai Intézetének munkatársai által szervezett interaktív, játékos bemutatón is, ahol bepillantást nyerhettek a Nagyszótár készítésének folyamatába.

A zsűri az egyéni kategóriában egy első és egy második, a csoportos kategóriában pedig két első és egy második helyezést osztott ki:

Egyéni kategória:

I. helyezett:

Varga Hanna

Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös

Kép9_1000x667px
Fotó: Kardos Tamás

II. helyezett:

Nagy Abigél Sára

Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr

felkészítő tanára: dr. Illés Attila

Csoportos kategória:

I. helyezett (megosztva):

Béres Debora Antonia, Besenyei Mónika, Costea Daria-Melissa, Koll Ibolya-Johanna

Andrei Bârseanu Elméleti Líceum, Dicsőszentmárton

felkészítő tanáruk: dr. Szilágyi Anna-Rózsika

I. helyezett (megosztva):

Bori Blanka, Lakatos Sára

Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium

felkészítő tanáruk: Deák-Takács Szilvia

Kép10_1000x667px
Fotó: Kardos Tamás

II. helyezett:

Fekete Réka Anna, Hack Eliza Szonja, Pallagi Rebeka, Nagy Mónika

Jedlik Ányos Gimnázium, Budapest

felkészítő tanáruk: dr. Brutovszky Gabriella

A pályázók és felkészítő tanáraik értékes könyvjutalmat, illetve könyvutalványokat nyertek, iskoláik pedig az NYTK Lexikológiai Intézetének jóvoltából A magyar nyelv nagyszótára eddig megjelent 8 kötetével gazdagodtak. A rendezvény megvalósulását az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatta. A szervezők szándéka szerint a nyelvinapló-író pályázat a jövőben folytatódik, hozzájárulva a középiskolás korosztály nyelvi tudatosságának fejlesztéséhez.

Kép11_1000x667px
Fotó: Kardos Tamás