Ugrás a tartalomra

Szolnoki Attila, az EK kutatója 2021-ben immár harmadik alkalommal került fel a Clarivate legtöbbet hivatkozott kutatókat felsoroló globális listájára

Hírek

A Clarivate 2021-ben mindössze három magyar tudóst sorolt a highly cited (kiemelten hivatkozott) kutatók közé (Web of Science, Clarivate). A fizika területéről egyedül az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének munkatársa, Prof. Dr. Szolnoki Attila tudományos tanácsadó kapta meg a címet, immár a harmadik egymást követő évben. Az oklevél elismeri, hogy Szolnoki Attila 2021-ben a fizika területén a legtöbbet hivatkozott kutatók egy százalékába tartozik.

Szolnoki Attiláról közeli munkatársa, Szabó György Széchenyi-díjas fizikus írt méltatást.

Szolnoki Attila kutatói pályafutása kezdetén a szilárdtestekben megfigyelhető nem-egyensúlyi jelenségeket vizsgálta a statisztikus fizika módszereivel. A kiemelkedően magas nemzetközi elismerés annak köszönhető, hogy ezek a módszerek eredményesen használhatók az evolúciós játékelméletben, amely mára egységes matematikai hátteret ad a jelenségek megértéséhez a biológiában, a közgazdaságtanban és az emberi viselkedés kutatásában.

Szolnoki Attila tudományos munkájának legfontosabb területe a közösség számára hasznos együttműködést segítő hatások felderítése az önzés, az élősködés, illetve a potyázás ellenében. Ezek a hatások jelen vannak a mindennapi életünkben – például a közlekedési dugók kialakulásában –, de az emberiség jövőjét fenyegető legfontosabb területeket is érintik. Az élősködés és az együttműködés közötti küzdelem eredménye a klímaváltozás, a szegények és gazdagok közötti különbség növekedése, illetve a jelenlegi járvány elleni küzdelemben felszínre került nehézségek. A témakörben írt cikkeiben a kutató elemezte a kapcsolatrendszer, a tekintély, a büntetés és jutalmazás, a többségi viselkedés követése, az információátadás, a társulás, illetve számos további tulajdonság hatását az együttműködés gyakoriságára.

Szolnoki Attila mellett Magyarországról az orvostudomány területéről Prof. Dr. Ferdinandy Péter farmakológus, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese és Prof. Dr. Szállási Árpád orvostörténész (1930 – 2012) szerepel még a Clarivate Science 2021-es highly cited kutatóinak listáján.