Ugrás a tartalomra

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a győri Széchenyi István Egyetem, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága

Hírek

Stratégiai együttműködési megállapodás jött létre a Széchenyi István Egyetem (SZE), az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága között. Az Egyetem képviseletében Dr. Földesi Péter rektor, Dr. Filep Bálint elnök és Dr. Kovács Zsolt kancellár, a SZTAKI képviseletében Dr. Monostori László igazgató, az ELKH Titkársága képviseletében Dr. Maróth Miklós elnök alá a megállapodást.

elkh-sze-sztaki

Az együttműködés eredményeként a felek partnerségre léptek egymással az autonóm járművek, az e-mobilitás, az intelligens közlekedési rendszerek, a precíziós növénytermesztés, az infokommunikáció, a mesterséges intelligencia, valamint az ipar 4.0 szakmai kérdéseit illető oktatási, kutatási és pályázati területeken.

Az együttműködés – az SZE bázisán létrejövő Science Park megvalósítása jövőképének és programjának szem előtt tartásával – kiemelten az innovációs ökoszisztéma fejlesztését célozza meg. Ennek alapját, illetve kiinduló technológiai bázisát a SZTAKI, a Széchenyi Egyetem, valamint az Audi Hungaria Zrt. közreműködésével korábban létrehozott, mintalaborként funkcionáló IPAR 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központ jelenti, amely előmozdítja a tudás- és technológiatranszfert a robotizáció terén a hazai kis- és középvállalkozások számára. A további fontos programelemek között szerepel a kooperatív ipari PhD-kutatások, illetve a kutatói utánpótlás támogatása, amelyek célja a tehetséges fiatalok bekapcsolása a tudományos életbe.

A stratégiai együttműködés számos kölcsönös előnnyel jár a felek számára, támogatja az alapkutatási eredmények minél szélesebb körű társadalmi és gazdasági hasznosulását, továbbá elősegíti a felek eredményes felkészülését az Európai Unió következő, Horizon Europe pályázati ciklusára.