Ugrás a tartalomra

Sir Roger Penrose Nobel-díjas fizikus előadást tart a CSFK-ban

Hírek

Sir Roger Penrose fizikai Nobel-díjas angol matematikus és elméleti fizikus A termodinamika második törvénye: fekete lyuk szingularitásoktól a konform ciklikus kozmológiáig címmel tart előadást az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében. A 2023. február 2-án megrendezendő online eseményhez az intézet munkatársai mellett a szakmai érdeklődők is csatlakozhatnak.

.

Professzor Sir Roger Penrose (Forrás: Wikimedia Commons)

A CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének több évtizedre visszanyúló szemináriumsorozata folytatódik a rangos meghívott előadásával, akinek fekete lyukakkal kapcsolatos elméleti munkásságát 2020-ban fizikai Nobel-díjjal ismerték el. Ugyanebben az évben Reinhard Genzel német és Andrea Ghez amerikai csillagászok a Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk megfigyeléséért kapták meg a díjat.

.

A CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete (Forrás: Molnár László, az intézet tudományos főmunkatársa)

Szabó Róbert, az intézet igazgatója elmondta: kollégáival évek óta dolgozik azon, hogy a legrangosabb szakmai előadókat nyerjék meg intézeti előadónak, hiszen ez óriási inspiráció a fiatal kutatói generációnak, valamint magasabb szintre emeli és elmélyíti a szakmai kapcsolatokat. A Konkoly-Nobel szemináriumsorozat keretében meghívott neves előadók fontos visszajelzést jelentenek az intézetben folyó szakmai munka rangját illetően is. A sorozatban 2022-ben előadást tartott többek között a pulzárok felfedezőjeként ismert Dame Jocelyn Bell Burnell, akinek eredményét szintén Nobel-díjjal ismerték el ‒ Bell figyelte meg legelőször a pulzárokat, a díjat azonban témavezetője kapta ‒, illetve a csillagszeizmológiával foglalkozó, Kavli-díjas Conny Aerts a Leuveni Egyetemről. 2023. február közepén Jill Tarter, a földön kívüli intelligencia kutatásának (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, SETI) legendás alakja lesz a szemináriumsorozat előadója. Szabó Róbert hozzátette, hogy a Konkoly-Nobel program keretében 2023 folyamán további Nobel-díjas előadók is várhatók.

A szakmai érdeklődők az intézet weboldalán található zoom-linken kapcsolódhatnak be Sir Roger Penrose angol nyelvű előadásába 2023. február 2-án, csütörtökön 14 órától.