Ugrás a tartalomra

Sikerrel zárult a SZTAKI szervezésében megvalósult háromnapos Digital Enterprise Technology konferencia

Hírek

Sikerrel zárult az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) szervezésében megvalósult háromnapos Digital Enterprise Technology (DET) konferencia. Az idén online formában megtartott rendezvényt Paul Maropoulos professzor, a DET elnöke és Dr. Váncza József, az idei rendezvény elnöke, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője nyitották meg. A plenáris előadásokon szó esett a gépek és emberek jövőbeli együttműködéséről, a félvezetők termelési és ellátási nehézségeiről, valamint a repülésben alkalmazott anyagok gyártásának és kezelésének kihívásairól.

A megnyitót Dr. Youichi Nonaka, a Hitachi vezető kutatómérnöke plenáris előadása követte, aki előadásában többek között a gépek és emberek jövőbeli együttműködéséről beszélt. A nap további részében a körforgásos gazdaságról, robotikáról, termelésütemezésről és automatizálásról hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Több prezentáció tárgyalta a SZTAKI részvételével zajló, 36 ország 8 kutatóintézetét és 25 vállalkozását összefogó DigiPrime H2020 konzorciumot, amelynek fontos szerep jut a körforgásos gazdaság digitalizációjában. A SZTAKI többek között mesterségesintelligencia-alkalmazásokkal, digitális ikerrel, karbantartással és egy olyan platform kifejlesztésével járul hozzá a projekthez, amely az újragyártott termékek összegyűjtött adatai és azok jelenlegi állapota közötti korreláció kiszámításáért felelős. Ezenfelül szó volt az ember–robot együttműködést elősegítő interfészekről, a kollaboratív robotok biztonsági eljárásairól, valamint a decentralizált tervezésről is.

Az esemény második napján a SZTAKI egykori kutatója, Dr. Gyulai Dávid tartott plenáris előadást a félvezetők termelési és ellátási nehézségeiről, kitérve a koronavírus-világjárvány okozta további kihívásokra. A nap további részében tudásátadásról, gyártástechnológiákról, valamint a termelési költségek hatékony kiszámításáról hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Szó esett többek között a polimeres szénszál fúrási technikájáról, a flexibilis gyártási rendszerek szimulációs lehetőségeiről, a digitális ikerről és az AGV-flották dinamikus környezetben történő menedzseléséről.

A harmadik nap nyitóeseményét és egyben a konferencia utolsó plenáris előadását Yingguang Li professzor, a kínai Nanjing University of Aeronautics and Astronautics munkatársa tartotta a szénszálas anyagok kezelésének új, nagynyomású, mikrohullámos megoldásáról, illetve a repülésben alkalmazott anyagok gyártásának és kezelésének kihívásairól. A nap további része az üzleti intelligencia, az additív gyártás és az ipar 4.0-ás megoldások témakörei köré szerveződött. Az érdeklődők többek között arról is hallhattak előadást, hogy mi lehet a 3D-nyomtatás repülésben betöltött szerepe, vagy mennyire lehet előre meghatározni a lézervágások utáni élhibákat mesterséges intelligencia bevetésével.