Ugrás a tartalomra

Sikerrel zárult a mesterséges intelligencia és az autonóm rendszerek területén született hazai kutatási eredményeket és alkalmazásokat bemutató AI&AUT EXPO

Hírek

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium és Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium, valamint a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. társszervezésében 2023. február 14-15-én rendezték meg az AI&AUT EXPO elnevezésű nemzetközi szakmai konferenciát a Vasúttörténeti Parkban. A rendezvényen több ország mintegy 60 előadójától hallhattak előadásokat az érdeklődők, és többek között Maróth Miklós, az ELKH elnöke is nyitóbeszédet mondott. Az előadásokat szakmai kiállítás kísérte, melynek keretében a kutatóintézetek, egyetemek demonstrációi mellett a nemzeti laboratóriumok ipari partnereinek megoldásait is megtekinthették a résztvevők.

Az élénk nemzetközi érdeklődés mellett megtartott szakmai esemény fő fókusza a mesterséges intelligencia és az autonóm rendszerek területén elért hazai eredmények széles körű bemutatása, valamint új nemzetközi és ipari kapcsolatok kiépítése volt.

A rendezvény célközönsége az európai kutatói szervezetek, a két Nemzeti Laboratórium jelenlegi ipari partnerei, az MI akcelerátor programok révén a kis- és középvállalkozói szektorbeli potenciális partnerek, valamint az MI Koalíció fejlesztéssel, integrációval foglalkozó tagjai voltak.

.

A kétnapos konferenciát Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki ismertette a magyar kormány eddig megtett és tervezett intézkedéseit, amelyekkel ösztönözni kívánja a gazdasági szektor minden szereplőjét a mesterséges intelligencia használatára, legyen szó a már fejlett technlógiát alkalmazó iparágakról vagy a technológiával csak most ismerkedő kkv-król. A mesterséges intelligencia kikerülhetetlenül a mindennapi életünk része lesz, így fognak működni a jövő ipari parkjai, fejlett termelő- és szolgáltatószektorai.

„Az a célunk, hogy bemutassuk ezt a technológiát a piaci szereplőknek, és segítsük annak alkalmazását, ezért tervben van egy, a más technológiák mellett ezt is bemutató tanulógyár létrehozása, ahol minden szereplő megismerheti a technológia által nyújtott előnyöket. Az a cél, hogy Magyarország a régióban és világszinten is az élvonalba kerüljön a mesterséges intelligencia technológiai használatában” – mondta el az államtitkár.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára elmondta, a kormány célja, hogy a felsőoktatásban a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) területek részaránya 2030-ig elérje az ötven százalékot, minden második hallgató MTMI-képzést válasszon.

Maróth Miklós, az ELKH elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta a mesterségesintelligencia-kutatások egyre növekvő szerepét a világban. Kiemelte: „A mesterséges intelligencián alapuló kutatások és a kapcsolódó alkalmazások mára fontos stratégiai területté váltak az ELKH kutatóhálózatban. Mind a matematikai és természettudományok, mind az élettudományok, mind pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok területén  működő kutatóhelyeink mélyrehatóan foglalkoznak mesterségesintelligencia-kutatással és -hasznosítással. Nagyon büszkék vagyunk az elmúlt évtizedben e téren elért számos kiemelkedő eredményre.”

A nyitó szekció előadói között volt még Monostori László, a SZTAKI igazgatója, Dr. Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője, Prof. Dr. Gáspár Péter, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium vezetője, illetve Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció elnöke.

Az AI&AUT Expón a Nemzeti Laboratórium program keretében megvalósuló, a SZTAKI által koordinált két nemzeti laboratórium, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) és az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) eredményeit részletesen bemutatták.

„A 2,5 évvel ezelőtt elindult Nemzeti Laboratórium programon belül ezen a két területen sikerült azt a kritikus tömeget és csoportintegrációt létrehozni, ami ahhoz kell, hogy országos szinten is jelentős kutatási programokat lehessen működtetni. Ez a két laboratórium kiemelkedően jó eredményeket ért el a nemzetközi beágyazódás és az ipari kapcsolatok terén is, valamint erős az együttműködés az egyetemeken, a kutatóintézetekben, az ipari ágazatban működő tudományos iskolákkal is” – nyilatkozta Prof. Dr. Bokor József, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alelnöke, a SZTAKI tudományos igazgatója.

A SZTAKI mellett a MILAB és az ARNLAB partnerei, az öt egyetem (BME, ELTE, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudmányegyetem, Széchenyi István Egyetem), a három további ELKH-kutatóhely (Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Társadalomtudományi Kutatóközpont), a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Magyar Államkincstár munkatársai is részt vettek a rendezvényen, erősítve a célzott alapkutatás, az alkalmazott kutatás, az egyetemek és kutatóintézetek együttműködését.

.

Az AI&AUT Expo sikerességét bizonyítja a hatalmas nemzetközi érdeklődés is. Szakmai delegáció érkezett az Egyesült Királyságból a Budapesti UK Embassy kíséretében, Allaine Cerwonka, az Alan Turing Institute Director of International and Associate Directora, valamint az AI for Science & Government Programme vezetése, az AI Hamburg (ARIC) delegációja, az AI Zürich és az Austrian Institute of Technology vezető kutatói. A Gaia-X európai szövetség, amelynek célja, hogy egységes európai adatmegosztó infrastruktúrát hozzon létre az adatok megosztásához és az adatvédelem biztosításához, szintén magas szinten képviseltette magát, és regionális ülést tartott a rendezvény keretében.

A rendezvény nemcsak a szakmai előadásoknak és a nemzetközi kapcsolatépítésnek adott teret. A résztvevők újszerű, izgalmas kiállítói standokon jelentős ipari kulcsszereplők képviselőivel találkozhattak. Megjelent többek között az Audi, a Bosch Rexroth, a Clementine, a Continental, a 4iG, a Nokia és a Magyar Telekom is.