Ugrás a tartalomra

Sikeres ERC információs napot szervezett az ELKH Titkárság

Hírek

Az ELKH Titkárság ERC innovációs napot szervezett az ELKH-kutatóhelyek és a felsőoktatási intézmények kutatói, továbbá a kutatási és innovációs intézményrendszer más szereplői számára azzal a céllal, hogy támogassa az European Research Council (Európai Kutatási Tanács, ERC) programban való aktívabb és sikeresebb részvételt. A 2022. április 20-ai rendezvényen a résztvevők naprakész tájékoztatást kaptak az ERC pályázati rendszerről, valamint szakemberek gyakorlati tanácsokat, útmutatót adtak a sikeres kutatási projektek és pályázatok előkészítéséhez.

Az eseményen közel hatvanan vettek részt, többségében az ELKH kutatóhelyeiről, de felsőoktatási intézményekből (Corvinus, ELTE, BMGE, Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem) is érkeztek.

A rendezvényen Bőhm Gergely és Borvölgyi Katalin (MTA) – akik ERC nemzeti kapcsolattartóként segítik a kutatókat a pályázás során – a 2022-es és 2023-as ERC pályázati lehetőségeket, a pályázás és értékelés folyamatát ismertették. Kulcsár Ágnes ERC programkoordinátor, a Brüsszelben működő Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynökség (ERCEA) munkatársa a pályázásra való felkészülés folyamatáról, esetleges buktatóiról beszélt, hasznos gyakorlati tanácsokkal ellátva a hallgatóságot. Nusser Zoltán, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója kétszeres ERC Advanced Grant-nyertes pályázóként és ERC bírálóként szerzett tapasztatait osztotta meg a résztvevőkkel, ezenfelül a sikeres pályázáshoz szükséges kutatóintézeti stratégia és a tehetséggondozás fontosságára is kitért. Jeney Nóra, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal osztályvezetője a Marie Skłodowska-Curie programról mint az ERC „előszobájáról” tartott előadást.

A program zárásaként „Az ötlettől a megvalósításig – hogyan készül egy sikeres ERC-pályázat, esettanulmányok” címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak Kulcsár Ágnes moderálásával. A panel résztvevői az ERC Starting Grant-nyertes Andics Attila, az ELTE agykutatója, valamint az ELKH Bölcsésztudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének ERC Consolidator Grant-nyertesei, Fejérdy András igazgatóhelyettes és Kármán Gábor tudományos főmunkatárs voltak.

Az ELKH Titkárság Nemzetközi Kabinetje a jövőben további rendezvények, információs napok és képzések szervezését tervezi azzal a céllal, hogy támogassa az ELKH-s kutatóhelyek európai uniós pályázati eredményességének növelését.