Ugrás a tartalomra

Rajzoló robot, önvezető autó és a repülés jövője – a SZTAKI a mesterséges intelligencia jövőjéről rendezett kiállítás egyik fő szereplője volt

Hírek

Június 15-én szakmai napot tartott, 16-án pedig nyilvános kiállítást rendezett a Mesterséges Intelligencia Koalíció. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületében megrendezett kiállításon az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) más tagjainak fejlesztései is megtekinthetők voltak.

Június 15-én Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is ellátogatott a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció Szakmai napjára. A miniszter és a Koalíció partnerei azokat a fejlesztéseket és demonstrációkat láthatták, amelyeket a második kiállítási napon bárki megtekinthetett. A MILAB tagjai mellett kiállított többek között a Belügyminisztérium, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Bosch, a Continental, az Ericsson, az IBM, a T-Systems, a Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutatóközpont (JKK), valamint az MI Koalíció partnerei közül a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásával foglalkozó néhány vállalkozás is.

sztaki_mi01

A SZTAKI által bemutatott demonstrációk között látható, sőt kipróbálható volt a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumban fejlesztett rajzoló robot (fenti kép), melyet a 2020-as – a járványhelyzet miatt virtuálisan megtartott – Kutatók Éjszakáján is bemutatott az intézet. A robot úgy rajzol portrét az emberi arcról, hogy az illetőről fénykép készül, melyet egy algoritmus vektorizál, azaz „lefordítja” a képet a robot által értelmezhető vonalakra. A robotkar ezen vonalak mentén rajzolja meg az illető arcképét egy – a megfogójával felvett – filctollal.

Szintén megtekinthető volt a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriuma és a JKK által közösen fejlesztett önvezető autó. A Nissan Leaf-alapokra épült autonóm jármű többféle szenzorral is fel van szerelve, ezek segítségével képes tájékozódni akár a forgalomban is. Akik aktívan mozgó, önjáró járműveket szerettek volna látni, azok sem csalódtak: az agilisan manőverező autonóm drónok és a virtuális forgalomban közlekedő modellautó szintén megtekinthetők voltak. Ez utóbbi egy körforgalom akadályait például úgy veszi, mintha csak a valóságban kéne manővereznie.

Szintén a SZTAKI egyik fontos fejlesztése az a most ugyancsak kiállított kontaktmentes csecsemődiagnosztikai eszköz, amellyel az inkubátorban fekvő kisbabák életjeleit monitorozhatják a kórházakban úgy, hogy nem kell elektródákat ragasztani az érzékeny bőrfelületükre. A Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium a Semmelweis Egyetemmel és a Medicorral közösen fejlesztette ki ezt az eljárást, melyet akár otthoni ellátásra is lehet használni.

A kiállításnak része volt még a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumában fejlesztett, flexibilis szárnyakkal felszerelt repülőgépmakett is (lenti kép). Az intézet kutatói fejlesztéseinek eredményeképpen jóval hatékonyabbá válik a repülés üzemanyag-fogyasztása, ezáltal növekedhet a jövő repülőgépeinek teherhordó képessége. A szárnyakat egy hétméteres szárnyfesztávolságú gépen tesztelik, amelyet Münchenben tesztelési céllal üzemeltetnek. Az eljárás lényegébe azonban a kiállításon is bepillantást nyerhettek az érdeklődők.

sztaki_mi04

A SZTAKI által művelt kutatási területek összhangban vannak a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) fejlesztési céljaival. Erre alapozva – együttműködésük megerősítéseként – a kiállítás alatt klaszter belépési nyilatkozatot írt alá Monostori László professzor, a SZTAKI igazgatója és Dr. Steiner Arnold, a MediKlaszter elnöke, a MEDICOR Zrt. elnök-vezérigazgatója.

forrás: sztaki.hu