Ugrás a tartalomra

Opitz Andrea, a Wigner FK Űrfizikai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa vezeti az Európai Űridőjárás és Űrklimatológia Egyesület (E-SWAN) nemzetközi díjbizottságát

Hírek

Opitz Andreát, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) Űrfizikai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársát felkérték az idén alapított Európai Űridőjárás és Űrklimatológia Egyesület (European Space Weather and Space Climate Association, E-SWAN) díjbizottságának vezetésére. A díjbizottság három rangos elismerés, a Birkeland-, a Chizhevsky- és a Nicolet-díj odaítéléséért felel, tagjait szintén a szakma kiemelkedő kutatói közül választják meg. Ennek a prominens csoportnak a vezetésére kapott most meghívást Opitz Andrea, ami nem csupán az ő, de a magyar űrkutatás komoly elismerése is egyben.

A Birkeland-, a Chizhevsky- és a Nicolet-díjat az űridőjárás és űrklimatológia területén nemzetközi viszonylatban is kimagasló eredményeket elért kutatók elismerésére alapították 2013-ban. A díjbizottság tagjai az űrtudományon belül saját szakterületük kiemelkedő kutatói. Az adott év díjazottai automatikusan felkérést kapnak, hogy a következő három évben legyenek a bizottság tagjai. Emellett egy-egy delegáltat küld az E-SWAN egyesület irányító testülete, a Journal of Space Weather and Space Climate folyóirat szerkesztősége és az Európai Űridőjárási Hét (European Space Weather Week, ESWW) programbizottsága.

.

(Fotó: Biró Nikolett)

Az E-SWAN nemzetközi díjbizottság magyar vonatkozását erősíti, hogy 2018-ban Birkeland-díj elismerésben részesült az űridőjárás-kutatás terén világhírűvé vált magyar professzor, Gombosi Tamás, aki 1985-ig a KFKI, a Wigner FK jogelődének munkatársa volt, jelenleg a Michigani Egyetemen dolgozik.

Az űridőjárás kutatása egyre fontosabbá válik napjainkban, hiszen egy-egy űrben lejátszódó jelenség komoly hatással lehet a földi technológiára, az elektromos berendezésekre, navigációs eszközökre, de jelentősen befolyásolhatja például a repülésben dolgozók egészségét is. Éppen ezért egyre komolyabb figyelem irányul erre a területre. Széleskörű nemzetközi együttműködések keretében fontos kutatások folynak a témában, amelyekben a Wigner FK is jelentős részt vállal. Az Űrfizikai Kutatócsoport egyik fő feladataként az űridőjárási jelenségeket vizsgálja, többek között H2020, ESA, NASA nemzetközi együttműködések keretében.

Az űridőjárás fontosságát felismerve az eddig széttagolt európai űridőjárási és űrklimatológiai tevékenységek összehangolására alakult meg idén az E-SWAN egyesület, amely többek között átvállalta a díjprogram működtetését, az Európai Űridőjárási Hét szervezését, illetve a mára széles körben elismert, több mint tízéves Journal of Space Weather and Space Climate szakfolyóirat szerkesztését.

.

(Fotó: CNRS-IPAG – BARJO)

Az E-SWAN nemzetközi díjbizottság vezetői megbízatását Opitz Andrea 2022. október 24-én, az Európai Űridőjárási Héten ünnepélyes keretek között vehette át, mely alkalommal bemutatkozására és terveinek ismertetésére is sor került.