Második alkalommal rendezik meg a Budapest Climate Summitot, a régió vezető klímakonferenciáját 2021. október 7–8 között, amelynek immár az ELKH is szakmai partnere. Az egyedülálló és exkluzív konferencia keretében Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, pénzügyi- és tanácsadóvállalatok topmenedzserei, innovatív technológiai megoldások fejlesztői, valamint a terület elismert kutatói vitatják meg a fenntartható fejlődés hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében. A kétnapos konferencián a biodiverzitás megőrzése témakörben tartott panelbeszélgetésen Földvári Gábor PhD biológus, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa is részt vesz. Az eseményt Áder János, a Budapest Climate Summit fővédnöke, Magyarország köztársasági elnöke nyitja meg.

A téma aktualitása megkérdőjelezhetetlen, hiszen a klímaváltozás elleni küzdelem egyre sürgetőbb, hosszú távú feladat, amely a gazdaság összes szektorában, a társadalom minden szintjén érezteti hatását. Éppen ezért a Budapest Climate Summit célja, hogy összekapcsolja az érintetteket – a politikai döntéshozókat, a vállalatok vezetőit, a szakmai szervezeteket és kutatóintézeteket – a klímaváltozás kihívásaival való közös szembenézés érdekében.

A Budapest Climate Summit másik fő célja annak bemutatása, hogy a különböző szektorok vezető vállalatai hogyan alakítják át működésüket annak érdekében, hogy fenntarthatóvá és versenyképesebbé váljon a hazai gazdaság, és 2050-re az ország elérje a kitűzött klímacélokat.  A konferencián többek között olyan nagyvállalatok vezetői adnak elő, mint a TESCO, az E.ON, a MET, a Dentons, a GE, a Vodafone, a Porsche Hungaria, az Allianz, az MVM, a Mavir vagy a Pannonia Bio.

Az Európai Bizottság a zöld fordulat elkötelezett támogatója, ezt bizonyítja a nemrég elfogadott „Fit for 55” csomag, amely egy átfogó javaslat arra vonatkozóan, hogyan érjük el az 55%-os kibocsátáscsökkentési célt 2030-ra. A Bizottság terveiről Mauro Petriccione, az Európai Bizottság éghajlatpolitikai főigazgatója (DG CLIMA) számol be a konferencián.

Az uniós konszenzus tükrében a tagállamok – beleértve hazánk régióját is – számos előremutató intézkedéssel és startégiával járulnak hozzá a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez. A Budapest Climate Summiton Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár előadásában bemutatja, hogy milyen intézkedésekkel biztosítja a kormány a gazdaság fenntartható pályára állítását. A román klímacélokról Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere fog előadást tartani. A konferencián emellett egy V4 panelbeszélgetésre is sor kerül.

A Budapest Climate Summit konferencián szó esik még többek között a fenntartható városi közösségek kialakításáról, olyan előadók részvételével, mint például Pekka Timonen, a 2021-es európai zöld fővárosnak (European Green Capital 2021) választott Lahti finn város polgármestere. A pénzügyi rendszer „zöldítésének” lehetőségeiről többek között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank szakértői fognak beszélni.  A teljes előadói lista a konferencia honlapján megtekinthető.

A konferenciát hibrid formában rendezik meg idén, azaz személyes és virtuális részvételre is lehetőséget kínálnak a szervezők.