Ugrás a tartalomra

Nők a tudományban konferenciát tartottak a Francia Intézetben ELKH-s kutatók részvételével

Hírek

A nők tudományban betöltött szerepéről immár harmadik alkalommal kezdeményezett párbeszédet a budapesti Francia Intézet a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) közreműködésével. A 2023. március 27-én megrendezett fórumon különböző tudományterületekről érkező magyar és francia kutatónők, köztük az ELKH munkatársai osztották meg tapasztalataikat és a már bevált jógyakorlatokat. 

A nagy érdeklődésre számot tartó esemény átfogó képet nyújtott arról, milyen kihívásokkal szembesülnek ma a tudomány világát választó nők, és miért érdemes mégis ezt az izgalmas pályát választaniuk. 

A „Nők a tudományban” konferenciát Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete nyitotta meg, majd Balázsi Katalin, a NaTE elnöke, egyben az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyréteg-fizika Laboratóriumának vezetője köszöntötte a résztvevőket. Nyitóbeszédében az elnök asszony kiemelte, hogy bár a tudományos fokozattal rendelkező kutatónők száma és aránya növekszik Magyarországon, még mindig elmarad a kívánatostól. Az egész napos konferencián a közönség hét kutatónő, köztük az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontból Kóspál Ágnes inspiráló előadását hallgathatta meg. 

A program részeként megtartott kerekasztal-beszélgetéseken a közönség megismerhette többek között a vegyes kutatócsoportok előnyeit, a korai mentoráció jelentőségét, és helyzetképet kaphatott a családalapítással kapcsolatban a kutatónőket érintő realitásokról. Ez utóbbi vonatkozásában pozitív példaként hangzott el, hogy az elmúlt három évben az ELKH kutatóhelyein részmunkaidős foglalkoztatásra is lehetőség nyílt, ami nagy segítséget jelent a kutatónők számára, hogy az anyaság mellett karrierjüket is folytathassák. A magyar és francia kutatónők egyetértettek abban, hogy el kell érni, hogy a nők családi szerepvállalása ne teremtsen hátrányos helyzetet számukra szakmai előmenetelükben.