Ugrás a tartalomra

Nigel J. Mason, az Europlanet Society elnöke egyhetes intenzív asztrofizikai és asztrokémiai kurzust tartott az ATOMKI-ban

Hírek

Nigel J. Mason, az Europlanet Society elnöke, a Kenti Egyetem Asztrofizikai és Bolygótudományi Központjának molekulafizika-professzora egyhetes intenzív asztrofizikai és asztrokémiai témájú kurzust tartott magyar egyetemek doktoranduszainak a debreceni ELKH Atommagkutató Intézetben (ATOMKI). A kurzus az EUROPLANET 2024 RI infrastruktúra-projekt keretében kialakított széles körű együttműködés révén novemberben valósult meg.

nigel

Az „Asztrofizika, asztrokémia és az élet eredete” című kurzus előadásaiban Mason professzor hosszú úton kalauzolta végig hallgatóit az ősrobbanás fizikájától a csillagok, bolygórendszerek és molekulafelhők ciklikus képződésén keresztül az élet építőköveit, az aminosavakat és nukleotidokat felépítő kémiai mechanizmusok gazdag forgatókönyvéig. Nagy hangsúlyt helyezett a versengő modellek közötti viták és a jelenleg megválaszolatlan kérdések bemutatására, beleértve az etikai kérdéseket is. Sikert arattak az előadásokat követő szabad beszélgetések is, amelyeken többek között megvitatták a földönkívüli élettel kapcsolatos kérdéseket is.

A kurzus során a diákoknak lehetőségük nyílt arra is, hogy meglátogassák azokat a laboratóriumokat, ahol az ATOMKI kutatói asztrofizikai és asztrokémiai kísérleteket végeznek, és mindeközben az aktuális kutatásokról is beszélgethettek velük.

Az EUROPLANET projekt keretében az ATOMKI számos kutatópartnerrel alakított ki széles körű együttműködést, ennek eredményeként jó eséllyel válhat az ionbombázással kiváltott asztrofizikai, asztrokémiai és asztrobiológiai folyamatok kísérleti vizsgálatának európai központjává.