Ugrás a tartalomra

Nemzetközi siker: az ELKH Cloud felkerült az ESFRI 2021 roadmapre

Hírek

2021. június 30-án a European Strategy Forum on Research Infrastructure (ESFRI, Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma) bejelentette 2021-es roadmapjét, melybe az alapos értékelési és kiválasztási folyamat sikeres teljesítését követően az ELKH Cloud magyar kutatói felhő is bekapcsolódik. Az új ütemben 11 új kutatásiinfrastruktúra-tervezetet fogadtak el, amelyek összesen 4,1 milliárd eurós támogatást kapnak az európai kutatási problémák megoldására.

Az ESFRI a kutatási infrastruktúrák európai ütemtervét (European Roadmap for Research Infrastructures) azzal a céllal alakította ki és frissíti rendszeresen, hogy a következő tíz-húsz évre meghatározza a páneurópai érdekeket szolgáló új kutatási infrastruktúrákat és jelentős infrastruktúra-korszerűsítéseket, amelyek létrehozását ösztönzi. Az elfogadott tervezetek között van az ELKH Cloudot is magában foglaló SLICES (Scientific Large-scale Infrastructure for Computing/Communication Experimental Studies, Nagyszabású Tudományos Infrastruktúra Számítástechnikai/Kommunikációs Kísérleti Vizsgálatokhoz), amely nagy léptékű számítási és kommunikációs kapacitást biztosít változatos kísérletekhez, célja pedig, hogy hatékony kutatási infrastruktúrát hozzon létre a digitális tudományok támogatására, beleértve az energiafelhasználási problémákat és az európai zöld megállapodás (Green Deal) végrehajtásának támogatását.

A SLICES kutatási infrastruktúra része lesz tehát az ELKH Cloud is, mely korábban a SLICES ESFRI program előkészítésében és a SLICES infrastruktúra európai felhasználásának megszervezésében is részt vett. Az ELKH Cloud a 2016 októberében indult MTA Cloud projekt folytatása: célja, hogy – elsősorban magyarországi kutatóknak – hozzáférést biztosítson felhőszámítási és -adattárolási kapacitáshoz, modern hardverekhez, felhőben használható szoftverekhez, valamint hogy minél több nemzetközi projektbe bekapcsolódjon.

A kutatói felhőn négy év alatt 150 kutatási projekt indult, ebből 62 már sikeresen befejeződött. A felhőn futó tudományos projektekből számos hazai és nemzetközi publikáció született.