Ugrás a tartalomra

Nemzetközi konferenciát tartottak a soproni FI-ben a mélylitoszféra és az üledékes medencék témakörében

Hírek

A Sopronban található ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) „Lithospheric Dynamics and Evolution of the Sedimentary Basin Fill” címmel szervezett nemzetközi konferenciát 2022. március 28. és április 1. között azzal a céllal, hogy az FI nemzetközi beágyazottságát növeljék, új kutatási irányokat tárjanak fel, valamint támogassák a nemzetközi tudástranszfert. Az előadások a medenceképződés litoszféraléptékű megértését, továbbá a medencéket kitöltő üledékek szénhidrogénipari és geotermiai célú kihasználásának megismerését segítették. A hibrid formában megrendezett eseményre számos szomszédos és távolabbi országból – köztük Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából, valamint Németországból és Franciaországból – csatlakozott több mint száz résztvevő.

A megnyitón Sümeghy Gyula, az ELKH Nemzetközi Kabinetjének vezetője bemutatta a résztvevőknek az ELKH tevékenységét. A számos neves előadó között szerepelt Prof. Ladislaus Rybach, az ETH Zürich emeritus professzora és a geotermia nemzetközileg is elismert szakértője. A szervezésben és a terepgyakorlat lebonyolításában kiemelkedő szerepet játszott az FI két Hollandiából nemrégiben hazatért posztdoktora, Békési Eszter és Porkoláb Kristóf, illetve az OMV egyik főgeológusa, Tari Gábor, akit az MTA idén külső taggá választott. A konferencia résztvevőinek döntő többsége fiatal kutató volt, akiknek az intézet ingyenes részvételt és szállást biztosított a szeminárium és az azt követő terepgyakorlat időtartamára. A program keretében a tudományos előadásokon kívül számos összejövetel adott lehetőséget arra, hogy a résztvevők megismerjék egymást, illetve kötetlenül beszélgethessenek az előadókkal.

A közép-kelet-európai fiatal kutatókat célzó tematikus nemzetközi szeminárium ötletét 2019 őszén, a Horváth Ferenc geofizikus professzor emléke előtt tisztelgő hévízi konferencián vetették fel először, amelyen többek között Wesztergom Viktor, az FI igazgatója, Prof. Sierd Cloetingh, az FI nemzetközi tanácsadó testületének aktív tagja, Kovács István, az FI Pannon LitH2Oscope Lendület csoportjának vezetője és Prof. Bilal Haq vettek részt. A mélylitoszféra kutatása hagyományosan jól illeszkedik az FI szakmai portfóliójába, emellett Prof. Cloetingh a kőzetlemezek deformációjának, Prof. Bilal Haq pedig az üledékes medencék rétegtanának globálisan is vezető úttörői.

Sopron földrajzi helyzete a Bécs–Pozsony–Sopron háromszögben igen kedvező lehetőséget kínál tudományos rendezvények megtartására, ahol a közép-kelet-európai kutatóknak lehetőségük nyílik a neves nyugati egyetemek nemzetközi hírnevű vezető kutatóival való együttműködésre.

A konferencia és az azt követő terepgyakorlat sikere az előadókban, a résztvevőkben és a szervezőkben egyaránt felvetette annak gondolatát, hogy az eseményt hagyományteremtő célzattal és minden évben megújuló, az intézet profiljába illeszkedő szakmai tematikával a következő években is megrendezzék. A szervezők bíznak benne, hogy jövőre is számos nemzetközi kutató gyűlik majd össze Sopronban a „Sopron Seminar Series in Earth Physics and Space Science” újabb eseményének keretében.