Ugrás a tartalomra

Nemzetközi fődíjat nyert az ATK ProPlanta szaktanácsadási rendszere a Minőség-Innováció pályázaton

Hírek

Nemzetközi fődíjat nyert el az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszer és Szoftver elnevezésű fejlesztése a nemzetközi Minőség-Innováció pályázaton. A nyertes ProPlanta egy olyan szaktanácsadási rendszer, amely biztonságosan, a környezet értékeinek megőrzésével teszi lehetővé nagy, tervezett termésszintek elérését a jövedelmezőség jelentős javítása mellett.

A hazai tápanyag-gazdálkodási tartamkísérletek egyedülálló adatbázisára épülő ProPlanta számítógépes rendszer segítséget nyújt a növénytermesztő szakembereknek a tápanyagforrások észszerű és gazdaságos felhasználásához. A rendszer által javasolt műtrágyaadagokat figyelembe vevő gazdálkodók megtakarítása – a tesztkísérletek eredményeire alapozott óvatos becslések szerint – mára meghaladhatta a hárommilliárd forintot. Az észszerűbb nitrogénműtrágya-adagok révén körülbelül 2500 tonnával kevesebb nitrát került a talajba, ezzel csökkentve az ivóvízként is használt felszín alatti vizek nitrátszennyezését. Az optimális mennyiségű foszforműtrágya alkalmazásának eredményeként pedig mintegy 14 500 tonnával kevesebb foszfor-pentoxid került a talajba, ami a felszíni vizek foszforszennyezésének kockázatát csökkenti.

Az ATK tevékenységének részeként 2003-ra készült el a szoftver prototípusával, amely 37 különböző szántóföldi növényre vonatkozóan tudott szaktanácsot készíteni. A szoftver 2005 óta elérhető a piacon, és a felhasználók igényei alapján folyamatosan fejlesztik. Ennek köszönhetően a rendszerrel jelenleg 150 növényfajra adható szaktanács, ezek között 82 szántóföldi növény, 45 szántóföldi zöldségnövény, 22 gyümölcsfaj és szőlő szerepel. A szaktanácsok összhangban vannak a mindenkori hatályos jogszabályokkal, valamint a szoftver képes kiszolgálni a precíziós gazdálkodások igényeit is.

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Juhász Anikó szerint az innovációs teljesítmények értékelésére kiváló lehetőséget nyújt az évenként megrendezett nemzetközi Minőség-Innováció pályázat, amelyet Finnország 2007-ben indított útjára. A kezdetektől fogva évről évre egyre növekszik a beadott pályázatok és a résztvevő országok száma. A bemutatkozáson túlmenően a kiválasztott nemzeti minőségdíjasok számára a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is kedvező lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az ATK ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszer és Szoftver című pályázata a Közszférában működő szervezetek minőség-innovációi kategóriában 2021 végén már nemzeti díjas lett. A 2022. január 25-én elnyert fődíj azért is különösen nagy elismerés, mert a nemzetközi döntősök között ebben a kategóriában szerepelt a legtöbb pályázat.