Ugrás a tartalomra

Nemzeti és nemzetközi vesecsereprogramokat fejlesztenek hazai kutatók

Hírek

Az ELKH KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetében működő Mechanizmustervezés Lendület kutatócsoport munkatársai a COST Action program keretében részt vesznek az Európában működő vesecsereprogramok vizsgálatában, tervezésében, valamint egy szimulációs szoftver fejlesztésében. Az európai alkalmazások feltérképezését és a programok optimalizálási szempontrendszerének vizsgálatát Dr. Biró Péter, a nemzetközi projekt első munkacsoportjának vezetője szervezte meg. Az összefoglaló publikációk nemrég jelentek meg a Transplantation és az EJOR című folyóiratban.

A végső stádiumú vesebetegek számára a transzplantáció jelenti az egyetlen hosszú távú gyógyulást adó orvosi megoldást, de halott donorokból egyre nagyobb a hiány, ezért az élő donoros transzplantáció került előtérbe a fejlett országokban. Azok a vesebetegek, akiknek ugyan lenne önkéntes élő donorjuk, ám az immunológiailag inkompatibilis velük, jól szervezett vesecsereprogramok keretében elcserélhetik a donorokat egymással, hogy végül mindenki kompatibilis donorhoz jusson. A vesecseréket rövid, egy időben végrehajtott cserekörökben, illetve önkéntes donorok által indított, hosszabb donációs láncokban hajtják végre a fejlett programokban világszerte.

nemzeti-es-nemzetkozi-vesecsereprogramokat-fejlesztenek-hazai-kutatok

Európában több mint tíz országban találni nemzeti vesecsereprogramokat, és három európai régióban kezdődtek nemzetközi együttműködések. A legnagyobb program az Egyesült Királyságban működik, amely 2007 óta már több mint 1000 beteg transzplantációját tette lehetővé. A program párosító algoritmusának kidolgozásában Biró Péter is részt vett 2007-2010 között, a Glasgow University posztdoktorkutatójaként [1]. A témakör tudományterülete valóban interdiszciplináris, az orvosok mellett számítástechnikusok, matematikusok és közgazdászok is részt vesznek az alkalmazások vizsgálatában és megtervezésében. Alvin Roth 2012-ben elnyert közgazdasági Nobel-emlékdíjának indoklásában is kiemelt szerepet kapott ez irányú munkássága.

Roth professzor meghívására tölthetett el Biró Péter 2014-ben egy kutatói évet Stanfordban, majd 2016-ban az MTA Lendület programjának keretében megalapította a Mechanizmustervezés kutatócsoportot [2]. A csoport elsősorban a preferenciaalapú párosítási alkalmazások területén végzi kutatásait, a vesecsereprogramok mellett például az egyetemi felvételi témakörében. A Lendület projekt mellett az MTA Kiválósági Együttműködési Programja, illetve az NKFIH is biztosított támogatást a kutatásaikhoz. 2016-től az ENCKEP (European Network for Collaboration on Kidney Exchange Programmes) COST Action munkájában is részt vesznek [3].

Az ENCKEP COST Action interdiszciplináris kutatói hálózatot hozott létre az európai alkalmazások feltérképezésére és tudományos vizsgálatára. Ennek első lépéseként az összes Európában működő program részleteit feltárták egy felmérés keretében [4]. Második lépésként pedig az optimalizáláshoz használt modelleket és megoldási módszereket vizsgálták [5]. Jelenleg egy számítógépes szimulátor fejlesztésén dolgoznak hazai kutatók és diákok bevonásával, amellyel nemzeti és nemzetközi programok hosszú távú eredményességét lehet tesztelni valós, illetve generált adatokon, különböző optimalitási beállítások és együttműködési politikák mentén.

A hazai vesecsereprogramot a Magyar Transzplantációs Társaság 2018 őszén Debrecenben megrendezett Kongresszusán és a kapcsolódó ENCKEP-workshopon tárgyalták meg a transzplantációs szakemberek, és ennek eredményeként konszenzusos javaslat született [6]. Az OVSZ megkezdte a javaslat megvalósítását, de sajnos a járványügyi helyzet miatt az első párosításra még nem került sor. Cseh Ágnes, a Mechanizmustervezés kutatócsoport matematikus tagja jelenleg Németországban vesz részt az ottani vesecsereprogram kialakításában, egy civil kezdeményezés révén [7]. Németország az egyetlen jelentős európai ország, amelynek nincs még ilyen programja, elsősorban jogszabályi akadályok miatt.

Referenciák

  1. Biró, D.F. Manlove and R. Rizzi. Maximum weight cycle packing in directed graphs, with application to kidney exchange programs. Discrete Mathematics, Algorithms and Applications 1(4), pp:499-517, 2009.
  2. Mechanizmustervezés Lendület kutatócsoport honlapja
  3. ENCKEP (European Network for Collaboration on Kidney Exchange Programmes) COST Action honlapja
  4. Biró, Bernadette Haase et al.: Building kidney exchange programmes in Europe – an overview of exchange practice and activities. Transplantation, 103 (7): 1514-1522, 2019.
  5. Biró, J. van de Klundert, D. Manlove, and et al.: Modelling and optimisation in European Kidney Exchange Programmes. European Journal of Operational Research, 2020.
  6. Biró P, Remport Á, Mihály S, Illésy L, Nemes B. Élődonoros vesecsereprogramok Európában. Hol tart Magyarország? Összefoglaló tanulmány az ENCKEP (European Network for Collaboration on Kidney Exchange Programmes) COST Action eddigi eredményei alapján. Orvosi Hetilap. 2018;159(46):1905-1912.
  7. Susanne Reitmaier honlapja, német civil kezdeményezés vesecsere-program létrehozására