Ugrás a tartalomra

Névadója születésének századik évfordulója alkalmából négynapos emlékkonferenciát szervez június 20-ától a Rényi Intézet

Hírek

Nagyszabású emlékkonferenciát szervez 2022. június 20–24. között az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (Rényi Intézet) névadója születésének századik évfordulója alkalmából. A Covid-járvány miatt egy évvel elhalasztott rendezvénynek az MTA székháza ad otthont. A program kiváló lehetőséget biztosít a hazai és nemzetközi matematikusközösség számára a matematika és alkalmazásai legújabb eredményeinek megvitatására és új együttműködések kialakítására.

Rényi Alfréd (1921–1970), a 20. századi magyar matematika meghatározó alakja, a róla elnevezett világhírű Rényi Intézet alapítója igazi iskolateremtő egyéniség volt. Ő alapozta meg a modern magyar valószínűségszámítást, amely azóta folyamatosan a nemzetközi élvonalba tartozik.

Tudományos munkássága lefedi a matematika valamennyi ágát: fontos eredményeket ért el a számelmélet, a kombinatorika, a valószínűségszámítás, az információelmélet, a káoszelmélet és a statisztika területein is. Mindmáig meghatározó, mély összefüggéseket tárt fel ezen első látásra függetlennek tűnő területek között, ami számos fontos alkalmazási lehetőséghez vezetett.

Rényi szellemiségét tükrözve a konferencia programja rendkívül széles spektrumban mutatja be a matematika és különféle alkalmazásai legmélyebb, leginkább aktuális kérdéseit és eredményeit. A délelőtti plenáris előadásokat délután párhuzamos szekciók követik, az előadók mindegyike a nemzetközi kutatói közösség kiemelkedő egyénisége. A konferenciát két Fields-érmes matematikus – Wendelin Werner és Martin Hairer – előadása koronázza meg.

A rendezvényen a klasszikus matematika legrelevánsabb kérdései mellett olyan interdiszciplináris jellegű kutatások is hangsúlyos szerepet kapnak, amelyek csak a közelmúltban, jóval Rényi Alfréd halála után váltak önálló diszciplínákká, a matematikus mégis hozzájárult megalapozásukhoz. Érdemes megemlíteni például az egyre növekvő jelentőségű adatbányászatot, a nanotechnológiában is fontos szerepet betöltő kvantuminformáció-elméletet vagy a hálózatelméletet, amely korunkban kiemelten fontos struktúrák és jelenségek, például az internet, a járványterjedés vagy a közösségi média matematikai leírását adja.

A matematikai élet legismertebb alakjai mellett számos fiatal kutatóra és doktoranduszra, összesen mintegy 200 résztvevőre számítanak a konferencia szervezői. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosít a matematika fejlődéséhez elengedhetetlen személyes interakciókra, új kutatási együttműködések kialakítására. A szervezők számítanak arra, hogy az így létrejött kapcsolatok jelentős hatással lesznek a magyar és a nemzetközi matematikai kutatások további fejlődésére.