Ugrás a tartalomra

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére a SZTAKI munkatársainak közreműködésével

Hírek

Mesterséges intelligenciát (MI) használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével. Az iToBoS az Európai Unió (EU) Horizont 2020 kutatási és innovációs programja által finanszírozott kutatási projekt, amelynek célja egy olyan új diagnosztikai eszköz létrehozása a melanóma korai felismerésére, amely a betegről rendelkezésre álló összes információt hasznosítja. Ennek az úgynevezett holisztikus értékelőeszköznek minden egyes beteg sajátos jellemzőit meg kell értenie, ezzel megnyílik az út a melanóma személyre szabott, korai felismerése előtt.

A bőrrák a leggyakoribb emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, amelynek általános kategóriáján belül is a melanóma okozza a legtöbb halálozást. A legfrissebb statisztikák szerint jelenleg a hatodik leggyakoribb ráktípus Európában, 2018-ban több mint 144 ezer új esetet diagnosztizáltak. A melanóma korai stádiumban történő felismerése esetén a betegek több mint 90 százaléka még öt év múlva is életben van, azonban a rákos sejtek terjedésével – tehát áttét fennállásakor – öt év után ez az arány 23 százalékra vagy még ennél is alacsonyabbra csökken. Ezért a gyors diagnózis elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelésre még a helyi és áttétes terjedés előtt sor kerüljön.

Az iToBoS projekt célja egy olyan mesterségesintelligencia-rendszer létrehozása, amely képes a különböző forrásokból származó információk integrálására, a dermoszkópiás képektől kezdve a teljes orvosi nyilvántartáson át a genomikai adatokig. Az iToBoS projektben e cél eléréséhez új diagnosztikai eszközt fejlesztenek, emellett elkészül egy MI-t használó kognitív asszisztens is. Ezekkel az eszközökkel az egészségügyi szakemberek képesek lehetnek a bőrrák nagyobb arányú felismerésére, illetve átfogó, betegre szabott diagnózisára.

„A nagyszabású nemzetközi projektben kutatóink hasznosíthatják az adatmenedzsment, az informatikai felhők és a mesterséges intelligencia területén eddig megszerzett tapasztalataikat” – mondta Lovas Róbert, a SZTAKI igazgatóhelyettese.

Az új diagnosztikai eszközben a mesterséges intelligencia legújabb vívmányait is felhasználják, hogy ezzel megkönnyítsék a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal – dermoszkópiás felvételekkel – már kinyert adatok, illetve az iToBoS-ban javasolt új hardverrel szerzett adatok felhasználását.

Az alapul szolgáló algoritmusok integrálni fogják a különböző forrásokból származó további beteginformációkat (ilyen például a beteg kórtörténete, minden anyajegyének elhelyezkedése, valamint a genomika, az életkor vagy a nem) annak érdekében, hogy figyelembe véve az egyes betegek sajátosságait, átfogó, holisztikus értékelést adjanak az egyes anyajegyekről.

A páciens szisztematikus, rendszeres vizsgálatával a rendszer képes lesz az egyes anyajegyekben bekövetkező változások meghatározására is. Ez az egyik leginformatívabbnak tartott jellemző a bőrrák felismerésében. A javasolt új megközelítéssel az orvosok a bőrbetegségeket korábban és nagyobb pontossággal diagnosztizálhatják, ezáltal növelve a személyre szabott klinikai döntéshozatal hatékonyságát és eredményességét.

A 19 partnerszervezetet tömörítő konzorciumot a Gironai Egyetem (Spanyolország) vezeti. A projekt időtartama 48 hónap (2021. április 1. – 2025. március 31.), teljes költségvetése pedig 12 millió euró (körülbelül 4 milliárd 313,5 millió forint).

A konzorcium tagjai:

ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (Magyarország), Gironai Egyetem (Spanyolország), Optotune Switzerland AG (Svájc), IBM Israel-Science and Technology Ltd. (Izrael), Robert Bosch España Fábrica Madrid SA (Spanyolország), Barco NV (Olaszország), National Technical University of Athens - NTUA (Görögország), Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover (Németország), Fundació Clinic per a la Recerca Biomédica (Spanyolország), Ricoh Spain IT Services SLU (Spanyolország), Trilateral Research Limited (Írország), Universita degli Studi di Trieste (Olaszország), Coronis Computing SL (Spanyolország), Torus Actions (Franciaország), V7 LTD (Egyesült Királyság), ISAHIT (Franciaország), The University of Queensland (Ausztrália), Fraunhofer Gesellschaft zur Foerderung der Angewandten Forschung E. V. (Németország), Melanoma Patient Network Europe (Svédország)