Ugrás a tartalomra

Lítiumsók alkalmazásával javítanák a méhatka elleni védekezés hatékonyságát a BLKI kutatói

Hírek

Ígéretes kísérleteket folytatnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) szakemberei az európai háziméh-populációk legjelentősebb kártevője, az ázsiai méhatka elleni hatékonyabb védekezés kidolgozása érdekében. A lítiumkezelések hatékonyságára irányuló kutatások kiterjednek a kezelések hatásmechanizmusára és lehetséges módszereire, a lítiumsók optimális koncentrációjára, illetve felhalmozódására és kiürülésére a méhészeti termékekben. Az erről szóló legfrissebb publikáció az Insects szakfolyóiratban jelent meg.

Napjainkban a méhészkedést, és rajta keresztül számos gyümölcs- és szántóföldi kultúra beporzását leginkább az ázsiai méhatka (Varroa destructor) kártétele veszélyezteti. Sajnos a legtöbb jelenleg engedélyezett méhatka-ellenes szer hatása hosszú távon nem kielégítő vagy bizonytalan. A legtöbb ilyen szerrel szemben ugyanis az élősködők idővel rezisztenssé válhatnak, míg más szerek hatásfoka ettől függetlenül is ingadozó lehet. A méhatka elleni hatékonyabb védekezés támogatására a MATE keszthelyi Georgikon Campusának kutatói dr. Kolics Balázs vezetésével az utóbbi években kiterjedt vizsgálatokba kezdtek az ígéretes eredményeket mutató lítiumsók – elsősorban a lítium-klorid – felhasználásával kapcsolatban. A kutatásokat tavaly óta a BLKI kutatóinak szakértelme is segíti.

Az eddig elvégzett kísérletek eredményei biztatóak. A lítiumklorid jól meghatározott koncentrációban, módon és időszakban alkalmazva igen hatásos a méhatkák ellen, míg veszélytelen a méhekre, és nem befolyásolja a méz emberi fogyaszthatóságát. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a lítiumsók méhészetekben történő alkalmazásának feltételei jelenleg még nem adottak, az esetleges kedvezőtlen következmények teljes körű feltárására további tesztek szükségesek.

méhészet
Méhészet repcevirágzás idején (Bolhó, 2021. Fotó: Dr. Kolics Balázs)

Korábbi publikációk:

Kolics et al. (2020). Contact effect contribution to the high efficiency of lithium chloride against the mite parasite of the honey bee. Insects 11: 10.3390/insects11060333. https://www.mdpi.com/2075-4450/11/6/333(link is external)

Kolics et al. (2021). Lithium chloride outperformed oxalic acid sublimation in a preliminary experiment for varroa mite control in pre-wintering honey bee colonies. Acta Veterinaria Hungarica 68: 370-373. https://akjournals.com/view/journals/004/aop/article-10.1556-004.2020.00...(link is external)