Mindenki szeret játszani, például komoly döntéshozóként egy egész ország sorsát irányítani egy stratégiai játékban. Mi lenne, ha miniszterként döntéseket hozhatnánk Magyarország ökoszisztémáinak sorsáról – és már ma megtudnánk, hogy ezeknek a döntéseknek mi lenne a hatása évtizedek múlva? Vajon jó, kevésbé jó, vagy éppen teljesen elhibázott döntések voltak? Most ezt játszhatják el az érdeklődők az „Ökoszisztémák fenntartható működtetése – felfedezésekkel a klímaváltozás, a tájhasználat és az inváziók hatásának mérsékléséért” című GINOP-projekt zárásaként az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban (ÖK) fejlesztett „Legyen ökoszisztéma-miniszter!” elnevezésű ökológiai szimulációs játék során.

Az ÖK kutatói a 2016-ban indult projekt keretében az elméleti ökológia legkiválóbb módszereinek alkalmazásával, valamint többféle idő- és térbeli léptéken végzett esettanulmány kiértékelése révén nagy erőkkel kutatták a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatás közötti kapcsolatok tér- és időbeli összefüggéseit. A biodiverzitás-krízisért elsősorban öt közvetlen, de egymással összefüggő tényező felelős: az élőhelypusztítás, a természeti erőforrások túlzott használata, a környezetszennyezés, egyes idegenhonos fajok veszélyes térnyerése és a klímaromlás. Ezért ezeknek a tényezőknek a magyarországi élővilágra gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, eredményeikről számos világszínvonalú publikációban számoltak be.

A tudományosan igazolt eredményeken túl azonban időnként szükség van a baljós ökológiai változások és a lehetséges forgatókönyvek hatásainak előrejelzésére is, ami bár tele van bizonytalanságokkal, mégis irányt mutat az útkeresésben. A „Legyen ökoszisztéma-miniszter!” című ökológiai szimulációs játékot éppen ezzel a céllal fejlesztették ki a kutatók. A résztvevők játékos formában kapcsolódhatnak be a döntéshozói folyamatba, amelynek során megismerhetik döntéseik lehetséges hosszú távú kimenetelét, valamint azokat a lépéseket is, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ökoszisztéma-szolgáltatások, végső soron pedig a társadalmi jóllét ökológiai feltételei fennmaradjanak.

Az ÖK kutatói minden érdeklődőt játékra invitálnak: kattintson ide, és legyen ökoszisztéma-miniszter Ön is!