Ugrás a tartalomra

Kiss László csillagász, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója lett az év ismeretterjesztő tudósa

Hírek

A Tudományos Újságírók Klubja (TÚK) évzáró online rendezvényén egyhangú döntéssel Kiss László akadémikust, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatóját, a Magyar Csillagászati Egyesület elnökét választotta 2020-ban „Az év ismeretterjesztő tudósává”.

Az egyesületi keretek között működő TÚK fő célja a tudományos újságírók, illetve tudományos ismeretterjesztést végző tudományos kutatók közötti szakmai és emberi kapcsolatok erősítése, a szakmai továbbképzés támogatása, valamint az utánpótlás, a tudományos újságírás oktatásának elősegítése. A TÚK minden évben az „Év Ismeretterjesztő Tudósa” címmel ismer el egy-egy kutatót, emellett az „Enciklopédia” díjat adományozza az év legjobb ismeretterjesztő újságírói tevékenységéért.

A díjat a TÚK tagságának szavazata alapján immár 1998 óta minden évben odaítélik annak a kutatónak, aki kiemelkedő szakmai tevékenysége mellett különös gondot fordít az igényes, magas színvonalú, a széles nagyközönség számára is közérthető ismeretterjesztésre, írásban és szóban egyaránt. A díjat legelső alkalommal Simonyi Károly legendás fizikaprofesszor vehette át, de a későbbi díjazottak között megtalálható Freund Tamás is, az Akadémia jelenlegi elnöke, Marx György fizikus, R. Várkonyi Ágnes történész, illetve Vekerdi László művelődéstörténész is.

Kiss László csillagász

Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Dürr János, a TÚK elnökének indokolása szerint idén azért esett a választás Kiss Lászlóra, mert a neves kutató „nemcsak tudományterületének kiválósága, hanem tudásának közkinccsé tételét is a szívügyének tekinti”. Kiss László akadémikus, Széchenyi-díjas csillagász, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja, egyben a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke. Elsősorban a csillagok szerkezetével és fejlődésével foglalkozik, szakterülete a csillagpulzáció, a szoros kettőscsillagok kölcsönhatásai, valamint a csillaghalmazok asztrofizikájának kiemelt kutatása, továbbá a bolygók keletkezése és az exobolygók vizsgálata űrcsillagászati módszerekkel. Az MTA Lendület-programjában más csillagok körül keringő bolygókat vizsgált, illetve részt vesz a Kepler-űrtávcső asztroszeizmológiai konzorciumának a munkájában. Egy különleges hármas csillagrendszer felfedezésében és jelentőségének értelmezésében is kulcsszerepet játszott. 2012 óta a CHEOPS-űrtávcső előkészítésében és tudományos programjának kidolgozásában vett részt, majd a 2019-es pályára állítást követően a várhatóan 2024-ig működő európai űrteleszkóp tudományos hasznosítására fókuszál.

Kiss László rendkívül fontosnak tartja az utánpótlás-nevelést, és azt is, hogy tudását átadja a fiatal generációnak: számos diákprojekt, diplomamunka és doktori dolgozat témavezetője, emellett a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia szakmai koordinátora és feladatkitűző tudományos bizottságának elnöke volt. 2006 óta a csillagaszat.hu csillagászati hírportál főszerkesztője, az általa irányított csapat tevékenységének eredményei olvasók százezreihez jutnak el. Valószínűleg ennek az áldozatos munkának köszönhető, hogy tudományos ismeretterjesztő tevékenységét ezzel a díjjal is elismerték.

A díj átadására és a díjazott hagyományos előadására egy későbbi időpontban kerül sor, a koronavírus-helyzettől függően.