Ugrás a tartalomra

Kálmán Rudolf-díjjal ismerték el Bokor József, Keviczky László és Zarándy Ákos professzorok kimagasló tudományos munkáját

Hírek

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) 2022. június 16-án tartott intézeti gyűlésén kiemelkedő tudományos eredményeiért Kálmán Rudolf-díjban részesült Bokor József tudományos igazgató, az ELKH Irányító Testületének alelnöke, Keviczky László, a kutatóintézet volt igazgatója és a tudományos tanács elnöke, valamint Zarándy Ákos, a Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium vezetője. Az intézmény legjelentősebb szakmai elismerésének számító díjakat Monostori László, a SZTAKI igazgatója adta át.

A díj névadója a 2016-ban elhunyt Kálmán Rudolf villamosmérnök és feltaláló, aki 1943-ban családjával együtt, még gyerekként az Egyesült Államokba menekült a második világháború elől, és ott telepedett le. 1954-ben végzett a Massachusetts Institute of Technologyn (MIT), PhD-fokozatát 1957-ben szerezte a Columbia Egyetemen. A legmagasabb amerikai kitüntetések és nemzetközi elismerések birtokosaként is büszke volt magyar akadémiai tiszteleti tagságára, valamint a SZTAKI-val fenntartott kapcsolatára. Többször tartott itt előadást, és haláláig saját szobája is volt a kutatóintézetben.

SZTAKI_Kalman_Rudolf_dij_nyitokep