Ugrás a tartalomra

Jelentős többletforrás az ELKH számára – történelmi lehetőség előtt a magyar tudomány

Hírek
Sajtószoba

Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter és Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke közös sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentést tettek az ELKH fejlesztésére szánt jelentős mértékű többletforrásról. A többletforrások megoszlása: idén a második félévben egyszeri 11 milliárd forint, 2021-től beépülő jelleggel évi plusz 22 milliárd forint, továbbá összesen 36,5 milliárd forint infrastrukturális beruházásokra.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat feladata és célkitűzése, hogy a kutatói szabadság erősítése mellett biztosítsa az államilag finanszírozott átláthatóbb, hatékonyabb és eredményesebb működését, a kiválósági szempontok szem előtt tartásával. A kutatóhálózat finanszírozására jelenleg összesen rendelkezésre álló évi 22 milliárd forint kiegészítése évi 22 milliárd forint beépülő többletforrással 2021-től, továbbá a 36,5 milliárd forint többletforrás az infrastrukturális beruházásokra jó alapot biztosít a hálózat fejlesztéséhez, a hatékonyságának és az eredményességének növeléséhez kapcsolódó célkitűzések támogatására.

jelentos-tobbletforras-az-elkh-szamara-tortenelmi-lehetoseg-elott-a-magyar-tudomany

A fejlesztések három fontos cél érdekében valósulnak meg. Az első a kiválóságra épülő kutatói életpályamodell kialakítása, amely a kutatói bérek rendezése mellett segít megtartani és bevonzani a tehetséges kutatókat, illetve támogatja a kutatói utánpótlást. A második egy három pillérre épülő új, belső finanszírozási modell bevezetése, amelynek keretében a kutatási tevékenységekre, a közcélú kutatási szolgáltatásokra és a működésre célzottan nyújtott források elosztása az intézményvezetőkkel közösen meghatározott feladatok és az elért teljesítmény figyelembevételével történik, az eddigi statikus, bázisalapú elosztás helyett. A harmadik elem az együttműködés kiszélesítése és erősítése hazai és nemzetközi egyetemi és ipari partnerekkel, amely növeli a kutatásfinanszírozás terén a külső források bevonását, valamint támogatja a létrejövő szellemi alkotások eredményesebb társadalmi és gazdasági hasznosulását.