Ugrás a tartalomra

Innovációs Díjjal ismerték el az ATK Növényvédelmi Intézete és a KOKI spinoff cége kutatóinak eredményeit

Hírek

A 2019. évi eredményeket elismerő 28. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézmények, vállalkozások közül ketten is Innovációs Díjat nyertek korszerű, világszínvonalú termékeikkel.

Az ELKH kutatóhálózatban az alapkutatások legmagasabb színvonalú végzése mellett fontos feladat, hogy ösztönözzék a kutatási eredmények minél szélesebb körű társadalmi és gazdasági hasznosulását, illetve az eredményekre épülő innovációt. A közel három évtizedes múltra visszatekintő Magyar Innovációs Nagydíj pályázat az ELKH számára is kiváló lehetőséget biztosít az innovációs eredmények bemutatására a szakmai közösség körében.

Az ELKH rendkívül büszke a díjazottakra, akik segítenek széles körben ismertté tenni itthon és külföldön, hogy kutatóhálózatban az alapkutatásokon felül nemzetközi szinten is kimagasló innovációs tevékenység folyik.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019. évi „Alapkutatástól a piacig” Innovációs Díját a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft.-nek ítélték oda az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára általa kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért.

Az ELKH Kísérleti Orvostudományi Intézet spinoff cége, a Femtonics Kft. a díjat a Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D-s mikroszkópjával nyerte el. Az eszköz több mint 40 szabadalomra épül és a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működik. Ez a Magyarországon tervezett és gyártott „hungarikum” ezernél is több optikai, mechanikai és elektronikai alkatrészből áll, a jelenleg kereskedelmi fogalomban kapható berendezésekhez képest akár több mint egymilliószor gyorsabb térbeli mérési sebességre képes. A megnövelt sebesség lehetővé teszi az agyra, a szívre, vagy más szervekre jellemző gyors fiziológiás aktivitás-mintázatok 3D-ban történő mérését.

femtronic

A terméket az alapkutatásban való alkalmazás mellett elsősorban új diagnosztikai és terápiás eljárások kidolgozására használják. A vevők között megtalálhatók a világ legrangosabb egyetemei is, például a Columbia Egyetem és a New York Egyetem. Az elmúlt tíz évben a Femtonics Kft. megtízszerezte árbevételét.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díját az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete nyerte el a 25 éves CSALOMON® Csapdacsalád újdonságaiért.

csalom

A rovarvilágban az illatanyagos tájékozódás meghatározó, amit a látás és más érzékelési módok jól kiegészítenek. Az illatok és vizuális ingerek optimális kombinációjával tízszer, százszor, ezerszer több rovaregyedet lehet a csapdákba csalogatni, mint a nem optimalizált vagy csalétek nélküli csapdák használatával.

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete az elmúlt 25 évben több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztett ki speciális csapdázási módszereket, amelyeknek köszönhetően minimális költséggel lehet a károkat megelőzni, illetve a permetezést a megfelelő időben elvégezni, vagy akár elhagyni. Ez a célzott növényvédelem számottevően csökkenti a növényvédő szerek használatát, amivel jelentős anyagi megtakarítás érhető el. Ugyanakkor mérsékelhető a környezeti terhelés, és egészségesebb élelmiszerek termeszthetők. 2019-ben a CSALOMON® csapdacsalád több mint 3000 vásárlóval büszkélkedhetett Magyarországon és külföldön. Az intézetben jelenleg is folynak új fejlesztések, a munkát nagy nemzetközi érdeklődés övezi.