Ember és Bioszféra – A hazai bioszféra-rezervátumok címmel hirdeti meg szeptember 17-i közös rendezvényét az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) tudományos élményközpontja, az Agroverzum, az UNESCO MAB és az Agrárminisztérium. Az ingyenesen látogatható eseményen a hazai bioszféra-rezervátumok mutatkoznak be változatos tudománynépszerűsítő programok keretében, amelyek célja, hogy bemutassák a biodiverzitás megőrzésének és természeti értékeink megóvásának a jelentőségét.

Az UNESCO 1971-ben indította útjára az Ember és Bioszféra Programot, amely a természeti környezet megóvását, valamint az ember és környezete kapcsolatának javítását tűzte ki céljául. Az Agroverzum eseményén a hazai bioszféra-rezervátumok bemutatkozása révén az érdeklődők megismerhetik ezt a kezdeményezést.

A bioszféra-rezervátumok fő funkciója, hogy a biológiai sokféleség és a természeti értékek megőrzése mellett egyben a fenntartható gazdasági fejlődés mintaterületei is legyenek. A Magyarországon kijelölt bioszféra-rezervátumok az országra jellemző különféle élőhelytípusokat, tájtípusokat őriznek és mutatnak be. A hat hazai bioszféra-rezervátum méltó részét alkotja az UNESCO MAB programja által kijelölt Bioszféra-rezervátumok Világhálózatának (WNBR). Az eseményen az Aggteleki Bioszféra-rezervátum, a Hortobágyi Bioszféra-rezervátum, a Kiskunsági Bioszféra-rezervátum, a Pilisi Bioszféra-rezervátum és a határon átnyúló Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum képviselői vesznek részt, akik bemutatják, hogy a rezervátum területén milyen természeti értékeket őriznek, hogyan végzik ezt a munkát, illetve miért fontos ez a védelem.

Az Agroverzum az ATK látogatóközpontjaként küldetésének tekinti, hogy hirdesse a biológiai sokféleség megőrzésének és a fenntartható gazdálkodásnak az összeegyeztethetőségét. Emellett a központ célja az is, hogy szélesebb körben megismertesse azokat az agrártudományi eredményeket, amelyek hozzájárulnak ennek az elvnek a teljesüléséhez.

A rendezvény részletes programja az Agroverzum honlapján érhető el.