Ugrás a tartalomra

Idén két ELKH-s kutató is elnyerte a L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyarországi díját

Hírek

Ünnepélyes keretek között átadták a kivételes tehetségű magyar kutatónőknek járó L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért díjakat a 2022. évi nyerteseknek. Bajusz-Rácz Anita, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) tudományos munkatársa és Spohn Réka, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársa kiemelkedő kutatási eredményeiért vehette át a rangos elismerést.

Huszadik alkalommal adták át a kivételes tehetségű magyar kutatónőknek járó, hatmillió forint összdíjazású L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért díjat a Magyar Tudományos Akadémián szeptember 29-én megrendezett eseményen. Az évforduló alkalmából az anyag- és élettudományok mellett új kategóriaként jelent meg a formális tudományok területe, így háromra bővült a nyertesek száma. A díj alapítói azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert a pályáján.

Bajusz-Rácz Anita, a TTK tudományos munkatársa számítógépes modellezéssel vizsgálja a gyógyszerhatóanyag-jelöltek tulajdonságait. A gépi tanulás módszerének alkalmazásával képes rövid idő alatt akár több millió lehetséges hatóanyag gyógyszerbiztonsági tulajdonságait előre jelezni, és így kizárni azokat, amelyek biztosan nem lesznek használhatók a gyógyszerfejlesztés során. Amíg egy molekula vizsgálata hagyományos laboratóriumi körülmények között napokig is eltarthat, a vegyész mesterséges intelligencián alapuló számításos modelljeivel akár perceken belül érkezhetnek eredmények. Az új algoritmusok alkalmasak lehetnek a mellékhatások, valamint a szervezettel való kölcsönhatás főbb lépéseinek előrejelzésére egy gyógyszer bevételétől egészen a szervezetből való teljes kiürülésig. Segítségükkel így meghatározható, hogy a vizsgált hatóanyag használható-e a gyógyításban.

Spohn Réka biológus, az SZBK munkatársa azt kutatja, hogyan válnak ellenállóvá a baktériumok az antibiotikumokkal szemben. A baktériumok nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni bármilyen környezeti változáshoz, így az antibiotikumos kezelésekhez is. A kutató jelenleg a mindennapi életben főleg tartósítószerként előforduló biocidek és antibiotikumok kapcsolatát vizsgálja a rezisztencia kialakulásában és átadásában. A feltételezések szerint az emberi szervezetbe kerülő biocidek segítik a baktériumokat abban, hogy akár az antibiotikumokkal szemben is ellenállóvá váljanak. A biológus célja, hogy kutatási eredményeivel hozzájáruljon a bakteriális fertőzések gyorsabb és hatékonyabb gyógyítását lehetővé tevő készítmények fejlesztéséhez.

Hetényi Anasztázia, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara Orvosi Vegytani Intézetének egyetemi docense és munkatársai egy olyan speciális hordozóanyagot fejlesztettek ki, amely képes az emlősök sejtmembránjain átjutni, és a sejtbe juttatni a hatóanyagot. A kutató és csapata a kifejlesztett módszert olyan biológiai hatóanyagokkal szeretné kipróbálni, amelyekkel az élő sejteken belül képesek betegséget okozó folyamatokat azonosítani és befolyásolni.

Az elmúlt húsz évben ötvennégy magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, így a L'Oréal eddig több mint 74 millió forintot osztott szét közöttük. A díjazottak tanítványai közül is többen megkapták az elismerést, amellett a díj olyan kutatókat és kutatócsoportokat hozott össze, akik később közös projekteken dolgoztak együtt. Az ösztöndíj kizárólag magyar kutatónőket támogat, és az ország bármely pontjáról lehet rá pályázni. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.