Ugrás a tartalomra

Hazánkban egyedülálló kiber-fizikai mintarendszert hoztak létre a SZTAKI vezetésével az IPAR 4.0 kutatási projekt keretében

Hírek

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) vezetésével egy hazánkban egyedülálló kiber-fizikai gyártó- és logisztikai mintarendszert hoztak létre az intézet Széchenyi Egyetem győri campusán működő telephelyén az Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ elnevezésű, idén véget ért ötéves projekt keretében.

Az I4.0 demonstrációs gyártó- és logisztikai mintarendszer rendszer a SZTAKI vezetésével, az Széchenyi Egyetem, valamint a BME Gépészmérnöki Kara Gyártástudomány és -technológia Tanszékének, illetve a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékének együttműködésével valósult meg. Az NKFIH által a hazai kiválósági kutatási infrastruktúrák egyik fontos elemeként nyilvántartott mintarendszer kísérletezési, tesztelési és demonstrációs környezetet biztosít a magyar, és elsősorban a Győr környéki kis- és középvállalkozások számára. Emellett a jövőben több, a projekt eredményeit hasznosító ipari kutatás, európai K+F-projekt, továbbá a 2020 nyarán útjára indult Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium részére szolgáltatja majd a kutatási infrastruktúrát. A kiber-fizikai gyártó- és logisztikai mintarendszer már eddig is nagymértékben hozzájárult az EU Horizon 2020 Widening Teaming program keretében 2017-ben alapított Termelésinformatika és -irányítási Kiválósági Központ (EPIC) kutatási és infrastrukturális hátterének biztosításához.

SZE_Ipar40Labor_2D_16_05[1]

Az „Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ” projekt célja a fenntartható és versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítása mellett az innovációs folyamat felgyorsítása, a különféle ipari megoldások létrehozása, valamint a magasan kvalifikált szakértők új generációinak a kinevelése volt. A projekt keretében a szakemberek így szituációtudatos, erőforrás-hatékony és robusztus termeléstervezési és -irányítási rendszereket fejlesztettek ki, kooperatív és adaptív logisztikai hálózatok modelljeit alakították ki, valamint különféle számításifelhő-alapú termelésinformatikai szolgáltatásokat vezettek be. Az ipar digitalizációjához kapcsolódó nemzetközi kutatási és fejlesztési irányokkal összhangban olyan csúcstechnológiával felszerelt infrastruktúrát alakítottak ki, ahol szinte páratlan módon integrálódott a magas szintű alapkutatás a lényeges gyakorlati, ipari igényekkel.

Emellett a projekt eredményeként egy, a Fraunhofer Társasággal közös, és azóta is sikeresen működő cég is megalakult. Az EPIC InnoLabs Kft. a SZTAKI és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat évtizedes együttműködésére és tapasztalatára támaszkodva kínál világszínvonalú megoldásokat a termelésinformatika területén.

A projekt tudományos eredményeit a résztvevők nemzetközi folyóiratokban, könyvekben, nemzetközi és hazai konferenciákon, nyilvános fórumokon és meet-up rendezvényeken is bemutatták.

Az eredmények rövid összegzése megtalálható a projekt weboldalán, ahol magát a laboratóriumot is be lehet járni virtuálisan.