Ugrás a tartalomra

Hatékonyabb lehet a kutatási eredmények hasznosítása az SZTNH és az ELKH együttműködésével

Hírek

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárságának vezetősége 2020. október 29-én. Az együttműködés célja, hogy az ELKH kutatóhelyein létrejött szellemi alkotásokat minél nagyobb arányban tudják hasznosítani, aminek meghatározó feltétele a szellemi tulajdon megfelelő védelme.

kiemelt

„A kutatóközpontok hosszú távú sikeréhez járul hozzá, ha összehangoljuk a kutatást és az iparjogvédelmet. Az együttműködés részeként a kutatók segítséget kapnak ahhoz, hogy az innovációikat különböző oltalmakkal (például szabadalommal, használatiminta-oltalommal vagy akár védjeggyel) biztosítsák. Az iparjogvédelem használatával nem csak a tudományos eredmények, hanem a kifejlesztett megoldások gazdasági és társadalmi hasznossága is egyértelmű, ez a fajta tudatosság pedig nem csak példaértékű, hanem követendő kell, hogy legyen a hazai kutatásban” – mondta el a sajtótájékoztatón Pomázi Gyula, az SZNTH elnöke. Hozzátette: – „Az SZTNH a közel 125 éves fennállása alatt mindig támogatta a hazai fejlesztéseket és innovációkat, ez a feladat pedig ugyanúgy megmaradt napjainkban, sőt továbbiakkal bővült, úgy mint a kutatás-fejlesztés minősítés, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a KKV-k körében.”

Az együttműködő felek közös célja az ELKH kutatóhelyeinél keletkezett szellemi alkotások védelmének és hasznosulásának elősegítése, a kutatók szellemitulajdon-védelmi tudatosságának növelése. Ennek érdekében – az együttműködési szándék kinyilvánítása mellett – a felek rögzítették az együttműködés első éves munkatervét is.

„Az ELKH az ország legjelentősebb tudástermelő kutatóhelyeit tömörítő hálózatként kiemelkedő szereppel bír a hazai tudományos életen belül, teljesítménye jelentős mértékben befolyásolja Magyarország nemzetközi innovációs rangsorokban elfoglalt helyét. Eredményességének kulcsát a magas színvonalú kutatási eredmények létrehozása mellett azok társadalmi és gazdasági hasznosulása jelenti, amelynek sikeres megvalósulásában kulcsszerepet játszik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával való együttműködés” – hangsúlyozta dr. Maróth Miklós, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat elnöke. Hozzátette: – „Az együttműködés kölcsönös előnnyel jár a felek számára, a kutatói közösség iparjogvédelmi és szerzői jogi tudatosságának és eszköztárának növelése – a megújuló innovációs folyamatok mellett – elősegíti a keletkező szellemi alkotások hatékony társadalmi és gazdasági hasznosulásához fűződő kölcsönös érdekeiket.”

A két szervezet közös célja az ELKH kutatói szellemitulajdon-védelmi tudatosságának növelése, a szellemi alkotásokhoz kapcsolódó oltalmi és hasznosítási tevékenységük támogatása. Az együttműködés keretében az SZTNH szakértői a jövőben vezető előadói szerepet vállalnak az ELKH szellemitulajdon-védelmi és tudatosságnövelő rendezvényein. A tervezett közös képzések mellett az SZTNH támogatja az ELKH szellemitulajdon-kezelési gyakorlatának megújítását, a hálózati szintű kutatáshasznosítási stratégia kialakítását.

További információk:

 

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala: https://www.sztnh.gov.hu/hu

Médiakapcsolat: Gyulasi Georgina, georgina.gyulasi@hipo.gov.hu, +36 30 298 4646

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat: https://elkh.org/

Médiakapcsolat: Hencz Éva, hencz.eva@elkh.org, +36 30 155 1803