Ugrás a tartalomra

Hat ELKH-s kutató nyerte el a Bolyai-plakettet 2022-ben

Hírek

Átadták az elmúlt évek legkiválóbb Bolyai-ösztöndíjas kutatóinak járó Bolyai-plaketteket és Bolyai-emléklapokat az MTA Dísztermében szeptember 15-én megtartott ünnepségen. A Bolyai-plakettet idén elnyert ösztöndíjasok közül hatan az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatói.

A Bolyai-emléklapot 2001 óta a támogatási időszakról szóló záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasoknak adományozza a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma. Közülük 14-en, a „kiválók legkiválóbbjai” MTA Bolyai-plakett kitüntetésben is részesülnek.

Az eseményen beszédet mondott Freund Tamás, az MTA elnöke és Tulassay Tivadar, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke. Az elismerések átadása után a három tudományterület egy-egy Bolyai-plakettel kitüntetett képviselőjének előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A 2022-ben Bolyai-plakettel kitüntetett ELKH-s kutatók:

Galgóczi László Norbert

Galgóczi László Norbert – Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Kutatásai során fonalasgomba-eredetű gombaellenes proteinek és szintetikus peptidszármazékaik alkalmazási lehetőségeit vizsgálta a gombák okozta mezőgazdasági kártételek megelőzésére és humán fertőzések kezelésére, utat mutatva ezzel új gombaellenes stratégiák kifejlesztésének felé.

Kiss Gábor Gyula

Kiss Gábor Gyula – Atommagkutató Intézet

Kutatási területe a kísérleti nukleáris asztrofizika. A Bolyai-ösztöndíj támogatásával a vasnál nehezebb neutrongazdag magok, szupernóva-robbanások, illetve neutroncsillag-összeolvadások során észlelhető fontos magreakciók és bétabomlások tanulmányozását végezte.

Lovasz Anna

Lovász Anna – Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont

Kutatásaiban a nők munkapiaci helyzetét vizsgálta, a gyermekvállalással kapcsolatos hátrányok csökkentését célzó szakpolitikák hatékonyságának és korlátainak nemzetközi összehasonlításával, valamint a felettesi kommunikációs elemek hatásainak kísérleti elemzése révén.

Manczinger Máté

Manczinger Máté – Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Kutatásai során a kórokozók és a tumorok adaptív immunfelismerését tanulmányozta, melyek során olyan jelenségeket azonosított, amelyek jelentősen megnehezítik az immunrendszer számára a veszélyes és veszélytelen molekulák elkülönítését.

Németh Balázs

Németh Balázs – Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet

Kutatásaiban olyan autonóm jármű- és közlekedési rendszerek irányítástervezési módszertanának kidolgozását valósította meg, amely komplex közlekedési környezetben is képes az ember vezette járművek mozgásának figyelembevételére az autonóm járművek összehangolt és biztonságos irányításán keresztül.

Németh Péter

Németh Péter – Természettudományi Kutatóközpont

Kutatómunkájában az elsőként kiváló kalcium-karbonátok szerkezetét és a különböző karbonát polimorfok képződési mechanizmusát kutatta. A vizsgálatok során a metastabil karbonátok képződéséhez szükséges mikrogeokémiai/mikrobiológiai környezeti feltételekre, valamint a karbonátátkristályosodás és -átalakulás következményeire is kitért.

Az idén Bolyai-plakettel kitüntetett kiváló kutatók teljes névsora itt tekinthető meg.

forrás, fotók: mta.hu