Ugrás a tartalomra

Harmadik alkalommal adták át a Straub Fiatal Kutatói Díjat az SZBK kimagasló teljesítményt nyújtó PhD-hallgatói számára

Hírek

A „Straub Fiatal Kutatói Díjat” 2017-ben alapította a Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója azzal a céllal, hogy támogassa az SZBK-ban kiemelkedő munkát végző PhD-hallgatókat. A díj, amelyet most harmadszor osztottak ki, egy éven keresztül havi bruttó 100 ezer forint ösztöndíj-kiegészítést biztosít a hallgatók számára.

Az idei 32 pályázóból hatan nyerték el a díjat:

  • Kincses András, Biofizikai Intézet, témavezetője Dér András
  • Surya Henry, Genetikai Intézet, témavezetője Pirity Melinda
  • Szabó Anikó, Biokémiai Intézet, témavezetője Boros Imre és Henn László
  • Szili Petra, Biokémiai Intézet, témavezetője Pál Csaba
  • Tasnádi Ervin, Biokémiai Intézet, témavezetője Horváth Péter
  • Zsibrita Nikolett, Biokémiai Intézet, témavezetője Kiss Antal.

A díj a PhD-fokozat megszerzése során kiváló munkát végző fiatal kutatókat jutalmazza. A feltétel a doktori képzésben eltöltött minimum egy év, ugyanakkor még be nem fejezett négy teljes év, illetve a negyedik év befejeztével (a „régi rendszerben” a harmadik év befejeztével) a doktori fokozat megszerzésére irányuló hivatalos eljárás megindítása.

A díj kiosztása pályázati rendszerben történik, a zsűriben az SZBK négy intézetének szenior kutatói vesznek részt egyenlő arányban. A hallgatók a doktori témában eddig végzett saját kutatási eredményeikkel pályázhatnak. A pályázat egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból áll. Az angol nyelvű pályamunkának tartalmaznia kell a kutatási tervet, az elért eredményeket, valamint a kitűzött célokat. Az angol nyelven zajló szóbeli meghallgatásra azokat a jelentkezőket választja ki a zsűri, akiknek az írásbeli munkáját kimagasló színvonalúnak találta. Ez a beszélgetés lehetőséget ad az értékelő bizottságnak arra, hogy felmérje a jelöltek felkészültségét és vitakészségét. A bírálat során a zsűri a tudományterületektől függetlenül kizárólag a kiválóságot értékeli.

Gratulálunk a díjazottaknak, sok sikert kívánunk további tudományos kutatásaikhoz és a doktori tanulmányaik befejezéséhez!

szbk
Fotó: Frank Yvette