Ugrás a tartalomra

Győrben tesztelték a robotos növénytermesztést a SZTAKI kutatói

Hírek

Fontos mérföldkőhöz érkezett a HydroCobotics H2020 projekt, amelynek az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) is tagja: a kutatók június 2-án élőben is kipróbálhatták azt a technológiát, amely jelentős előrelépést hozhat a hidropóniás rendszerek robotizálása terén.

A hidropónia a növénytermesztés azon módja, amelyhez nincs szükség termőföldre: a növények nem valamilyen talajon, hanem tápoldatos környezetben, esetenként közvetlenül a tápfolyadékban fejlődnek. A HydroCobotics konzorciumban többek között egy olyan biztonsági protokoll kifejlesztése a cél, amellyel minden korábbinál biztonságosabb lehet az ilyen rendszerek robotizálása.

A mostani tesztelés során a gyártósoroknál is használt kollaboratív robotkarok mozgatják és rendezik a palántákat a Green Drops Farm Kft. műanyagból készült hidropóniás rendszerében. Az első tesztek eredményesek voltak: a kollaboratív – tehát ember környezetében is üzemeltethető – robotkar sikeresen végzett el különböző feladatokat a hidropóniás rendszeren a SZTAKI győri laboratóriumában, például segített átrakodni a műanyag rekeszekbe fektetett palántákat. Ezeket a feladatokat – a rendszer forgatása, egyes palánták kivétele és berakása – a robotnak olyan óvatosan kell végrehajtania, hogy még elenyésző esetben se kockáztasson a vállalhatónál nagyobb emberi sérülést.

Bár a HydroCobotics egyik célja egy új biztonságtechnikai protokoll kifejlesztése, ez nem oldható meg egy működő, valóban robotizált rendszer megépítése és üzemeltetése nélkül. A HydroCobotics konzorciumot az egyedi gépek gyártásával és robotokkal foglalkozó Hepenix Kft., a hidropóniás rendszereket gyártó és forgalmazó Green Drops Farm Kft. és a SZTAKI alkotják. Az Európai Unió által támogatott projekt 2021 szeptemberében ér célba.

https://www.youtube.com/watch?v=zWnVHthRm-g