Epicentrum címmel új évkönyvsorozatot indított idén az FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma

Hírek

Az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma Epicentrum címmel új évkönyvsorozatot indított 2022-ben, amelynek kiadását évente tervezik.

A sorozat célja, hogy röviden és közérthetően, egyszersmind magas szakmai színvonalon mutassa be a Magyarországon és a környezetében egy-egy adott évben bekövetkezett földrengéseket. Az FI kutatói a kiadványban arról is beszámolnak, hogy ezek közül melyek voltak hazánkban is érezhetők, és hol keletkeztek nagy földrengések a Földön. A kötetben az aktuális érdekességek mellett az FI fenntartásában működő országos szeizmológiai hálózat által észlelt jelenségek, továbbá a hazánkban is érezhető horvátországi földrengések is helyet kapnak. A szerkesztők célja, hogy a kiadvány révén számos hasznos információhoz juthassanak hozzá a földrengések iránt érdeklődő olvasók.

A sorozat első kötetének címe Epicentrum 2020, mely arra utal, hogy 2020-ban megfigyelt eseményeket mutat be. Az évkönyv PDF-formátumban szabadon letölthető erről a linkről.