Ugrás a tartalomra

Elhunyt Kósa Géza, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetője

Hírek

Megrendülten, mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kósa Géza, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetője, a dendrológiai gyűjtemény kurátora, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) alapító tagja, a Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense 71 éves korában, 2021. április 3-án váratlanul elhunyt.

Kósa Géza több mint négy évtizeden keresztül szentelte életét az ország legjelentősebb élőnövény-gyűjteményének, ahol élt és alkotott. Kerttörténeti, kertművészeti, kertészeti és növényismereti tudása, hatalmas műveltsége, széles körű gyűjteményes kerti tapasztalata adott keretet annak, hogy az intézmény folyamatosan fejlődjön, a gyűjtemény gyarapodjon, a kert szépüljön, és méltó módon vigye tovább a Vigyázó Sándor gróf által az utókorra hagyományozott örökséget.

A botanikus kertbe több évtizeden át számtalan különleges, hazánkban ritka vagy éppen egyedülálló növényt, elsősorban fákat és cserjéket telepített, amelyek jelentős részét többnyire saját kezűleg gyűjtötte távol-keleti és közép-ázsiai expedíciókon. A hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű kelet-ázsiai fásszárúgyűjtemény létrehozásáért 2017-ben az államelnök a Magyar Érdemrend polgári tagozat lovagkeresztjét adományozta számára. Vezetése alatt – nemzetközi mintára – kezdeményezte a legjelentősebb gyűjteményeket illető Nemzeti Botanikus Kert megnevezés bevezetését, amelynek eredményeként 2013 óta a kert ezt a nevet viseli. Az intézmény 2016-ban elnyerte a Magyar Örökség Díjat.

Kósa Géza a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) alapító tagja, 2002-től főtitkára, 2008-tól elnöke volt. Évtizedeken át támogatta szakmailag több tucat hazai gyűjteményes kert működését és fejlődését, valamint építette a szakmai közösségen belüli kapcsolatokat. Távozásával az egész hazai gyűjteményes kerti szakma is az egyik vezető alakját veszítette el.

Az oktatás területén végzett kiemelkedő munkáját a Corvinus Egyetem 2012-ben címzetes egyetemi docensi kinevezéssel ismerte el. Évtizedek óta egyetemi hallgatók, pályatársak, kollégák meghatározó tanári alakja volt. A komoly ismeretanyag mellett a növényvilág iránti tisztelet létfontosságára hívta fel a kollégák és az érdeklődő laikusok figyelmét, és ezt a növények iránti elkötelezettséget plántálta mindannyiunkba.

Örök hálával és szeretettel őrizzük emlékezetünkben!

Részletes szakmai életrajza: www.botanikuskert.hu/kosa.geza