Ugrás a tartalomra

Együttműködési megállapodás jött létre az EK és a marokkói Centre National de l’Energie, des Sciences et des Techniques Nucléaires között

Hírek

Együttműködési megállapodást írt alá az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a marokkói Centre National de l’Energie, des Sciences et des Techniques Nucléaires (CNESTEN) 2021 januárjában. A pandémiára való tekintettel az aláírás online ceremónia keretében történt.

EK_CNESTEN_egyuttmukodes_5

A felek megállapodtak a Budapesti Kutatóreaktor közös használatáról, a különböző kutatási témákban való együttműködésről, illetve a marokkói kutatóreaktor jobb kihasználásának elősegítéséről. Az együttműködés kiterjed a radioizotópok felhasználásának ipari, mezőgazdasági, orvosi, és egyéb területeire, valamint oktatási és képzési lehetőségekre is.

Az EK részéről Dr. Horváth Ákos Főigazgató, Dr. Dudás Zoltán, a Neutronspektroszkópia Laboratórium vezetője és Dr. Szentmiklósi László, a Nukleáris Analitikai és Radiográfiai Laboratórium vezetője vett részt az eseményen. A marokkói intézet delegációja Khalid El Mediouri főigazgató vezetésével a rabati magyar nagykövetségen csatlakozott a videókonferenciához, amelyen a két fél főigazgatója egy időben írta alá a megállapodást.

Az együttműködés a következő három évre szól, és mindkét fél nagy reményeket fűz hozzá.