Ugrás a tartalomra

Didier Queloz Nobel-díjas csillagász látogatása a CSFK-ban

Hírek

Május 10-én az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének vendége volt Didier Queloz svájci csillagász-asztrofizikus. Látogatása történelmi mérföldkőnek számít, hiszen először járt Nobel-díjas kutató a 124 éves intézet falai között.

Didier Queloznak 2019-ben ítélték oda a legmagasabb tudományos elismerést az első, Naprendszeren kívül talált és Naphoz hasonló csillag körül keringő bolygó, az 51 Pegasi b felfedezéséért. A PhD-munkájának részét képező, 1995-ben fiatal kutatóként publikált felfedezés valóságos forradalmat indított el az exobolygók kutatásában, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy ma már több mint 5000 exobolygót ismerünk. A fizikai Nobel-díjat egykori PhD-témavezetőjével, Michel Mayorral megosztva kapták.

Queloz professzor (University of Cambridge, ETH-Zürich) a CSFK és az MTA közös vendégeként érkezett Magyarországra. Május 8-án az MTA Közgyűlés nyitóelőadását tartotta. A Csillagászati Intézetben másfél órás munkamegbeszélésen vett részt a vezető kutatókkal. Didier Queloz a svájci vezetésű Cheops exobolygó-kutató űrtávcsővel több mint egy évtizede dolgozik együtt Kiss László asztrofizikussal, a CSFK főigazgatójával és más magyar kutatókkal is. A megbeszélésen a már meglévő együttműködési lehetőségek kiterjesztéséről is tárgyaltak, hiszen a távoli bolygók születésének és tulajdonságainak vizsgálata, valamint az élet kialakulása lehetőségeinek kutatása fókuszterületek a CSFK Csillagászati Intézetében is.

Queloz professzor saját kérésére fiatal kutatókkal is találkozott, és karrierjéről, a fiatalokat érdeklő problémákról mesélt, illetve válaszolt kérdéseikre. Közös fényképek is készültek a világhírű tudóssal, és többen könyvet is dedikáltattak vele. Kedves, segítő, nyitott hozzáállása, megközelíthető személyisége rögtön a fiatalok kedvencévé tette. Elmondása szerint szeretne a kutatóközösségnek minél többet visszaadni abból, amit korábban ő is kapott: fiatalokat segíteni, új programokat indítani. Idejének egy részét tudatosan és célzottan erre szánja.

.

A Nobel-díjas csillagász-asztrofizikus fiatal kutatók körében a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében

Intézeti programjának második felében Exoplanet Revolution címmel szemináriumi előadást tartott, ahol nemcsak az exobolygó-kutatás történetét és jelen állását tekintette át, hanem beszélt arról a törekvéséről is, hogy az élet eredetét csillagászok, fizikusok, kémikusok, biológusok és az ide tartozó határterületeket művelő kutatók bevonásával közösen vizsgálják. Erre nemrégiben egy svájci-angol-amerikai virtuális intézetet is alapított. Ebben a projektben nyelvészek, társadalomtudósok és filozófusok is szerepet kapnak, egyrészt a különböző kutatási területek képviselői közötti (szak)nyelvi szakadékok áthidalása, másrészt a kutatás kommunikációjának és filozófiai konzekvenciái megértésének elősegítése érdekében.

.

Didier Queloz előadása a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében

Didier Queloz már a harmadik Nobel-díjas 2023-ban, akit a Konkoly Nobel-program keretében sikerült Magyarországra hozni. Februárban Sir Roger Penrose nagy sikerű online előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Áprilisban Adam Riess asztrofizikus, a 2011-es fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje járt Budapesten az intézet által szervezett rangos IAU Szimpóziumon, amelynek keretében ismeretterjesztő előadást is tartott az Akadémia dísztermében. Szabó Róbert, az intézet igazgatója kiemelte, a Konkoly Nobel-program az intézet vezetői koncepciójának fontos része, amellyel amellett, hogy szeretnék felhívni a figyelmet az ott folyó kutatások színvonalára és növelni az intézet láthatóságát, a Nobel-díjasokkal való személyes találkozás révén egyedülálló lehetőséget, inspirációt biztosítanak a pályájuk elején álló tehetséges hallgatók számára.

Queloz professzor szemináriumi előadása az intézet weboldalán, ezen a linken megtekinthető.