Ugrás a tartalomra

Csillagok alatt – kutatók és civilek fogtak össze a természettudományok népszerűsítéséért

Hírek

Nagyívű országos médiakampányt tervez idén az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) munkatársaiból álló lelkes csapat, „Csillagok alatt – országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány” címmel. A 2022 márciusában induló projekt részeként minden héten új videós tartalmak válnak elérhetővé, amelyek a legújabb kutatási eredményeket, az országban működő csillagászati bemutatóhelyeket és az aktuális égi jelenségeket mutatják be közérthető és szórakoztató formában. A kezdeményezés csúcspontja az idén immáron harmadik alkalommal megszervezésre kerülő Egy hét a csillagok alatt elnevezésű megmozdulás, amelynek keretében 2022. augusztus 5. és 14. között országszerte több mint ötven helyszínen várják az érdeklődőket csillagászati bemutatókkal, népszerűsítve a természet és a tudományok szépségét és az égbolt közös fürkészésének élményét.

A csillagászat azon túl, hogy ismeretterjesztési szempontból az egyik legnépszerűbb természettudomány, integrálja a művelését elősegítő tudományterületek ismereteit is. Az ismeretterjesztő projektben a Vándorcsillagok című riportműsor révén nagy hangsúlyt kap majd a hazai amatőr csillagászat bemutatása, különös tekintettel az észlelői közösségek tevékenységére és a kutatómunkával kapcsolatos lehetőségeire. A program egyik kiemelt célcsoportját tehát az észlelő csillagászattal aktívan foglalkozó amatőr csillagászok és asztrofotósok jelentik, ugyanakkor a projekt részeként megvalósuló események és készülő tartalmak a lehető legszélesebb nagyközönséget szólítják meg, így mindenki számára érdekesek lehetnek, akik fogékonyak a jelenkor tudományos eredményeire.

Az amatőr csillagászati csoportok tevékenységének bemutatása jelentős mozgósító erővel bír, ezért többek között rendszeres és nyilvános távcsöves bemutatókat szerveznek majd, továbbá a közösségi tudományos megfigyelés (Citizen Science) módszerét alkalmazó programokat indítanak. Ezenfelül külön riportsorozat készül majd a hazai csillagászat veteránjaival, akik személyes visszaemlékezéseik által segítenek megörökíteni a szakma és a közösség fejlődéstörténetét az 1950-es évek elejétől napjainkig.

Mindezek által az univerzum megismerésére irányuló kezdeményezés a korábbi szűkebb kört megszólítani tudó ismeretterjesztő rendezvényekhez képest jóval szélesebb társadalmi rétegeket fog elérni, ezáltal valódi közösségi élménnyé válhat a jövőben. A projekt lebonyolítói között egyaránt szerepelnek aktív kutató és műkedvelő csillagászok is, ami elősegíti a szakmai és társadalmi célok hatékony elérését.

„A csillagászat fantasztikus előnye, hogy legújabb eredményeit széles körben kevesen értik, ugyanakkor a tudományos kérdései szinte mégis mindenkit érdekelnek. Fekete lyukak, exobolygók, élet az univerzumban, a Mars jelene és jövője: csupán néhány a számtalan örökzöld téma közül, ami felkelti a nagyközönség érdeklődését” – hangsúlyozta Dr. Kiss László Széchenyi-díjas csillagász, a CSFK főigazgatója és egyben a program szakmai vezetője.

„A tudománykommunikáció elősegítése minden kutató számára létfontosságú. Miközben a tudomány iránti bizalom megroppant, éppen a kutatók elsődleges érdeke, hogy a közvélemény szakszerű és érthető tájékoztatásával közelebb kerüljenek a társadalom széles rétegeihez, meggyőzzék a tudományfinanszírozás döntéshozóit, valamint irányt adjanak a fiatal generációknak a kreativitás és érdeklődés párosításán keresztül a tudományok felé" – összegezte szakmai hitvallását Dr. Barna Barnabás, az SZTE asztrofizikusa.

„Példaértékű, hogy e tudománykommunikációs program megvalósításának érdekében milyen sikeresen fogtak össze a kutatói szféra, a felsőoktatás és a civil társadalom szereplői. Az MCSE biztosítja a program aktivitásainak országos lefedettségét, illetve közösségi felületein keresztül (Facebook és YouTube) a videós tartalmak megjelenítését” – tette hozzá Mizser Attila, az MCSE főtitkára.

A Csillagok alatt – országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) finanszírozásával valósul meg a Mecenatúra 2021 felhívás keretében.

A képek a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tulajdonát képezik, azok a Svábhegyi Csillagvizsgálóban készültek.