Ugrás a tartalomra

Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajósállományát

Hírek

A HUNOR – Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának kétéves kiképzését. A kutatóűrhajós program mai sajtótájékoztatóján bemutatták a négy jelöltet – Cserényi Gyulát, Kapu Tibort, dr. Schlégl Ádámot és Szakály Andrást –, akik közül egyvalaki közel egy hónapos tudományos küldetésen vesz majd részt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a megnyitóbeszédében kiemelte: Magyarország visszatér az űrbe. Az alapján, hogy 1980-ban Farkas Bertalan űrrepülése milyen erős katalizátorként hatott a magyar tudományos életre, igen megalapozott a mostani űrhajós program legfőbb célkitűzése, hogy hosszan tartó felívelő pályára állítsa a magyar tudományt és high-tech ipart – foglalta össze a HUNOR Program hosszú távú törekvéseit.

Prof. Dr. Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke elmondta, a Kormány a legjelentősebb hazai űrkutatási és űrtechnológiai műhelyt, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumát jelölte ki ennek az összetett programnak a koordinációjára, végrehajtására, valamint szakmai vezetésére. A HUNOR Programmal az űrhajós-válogatás, -kiképzés és a Nemzetközi Űrállomáson folytatott kísérletezés is felkerült a ELKH-ban fellelhető képességek széles palettájára.

Magyari Gábor, a HUNOR Program űrhajósállomány válogatásáért és kiképzéséért felelős szakmai vezetője kiemelte, hogy a beérkező 240 érvényes jelentkezést az Európai Űrügynökség, a NASA, a Nemzetközi Űrállomás és a program magánipari partnere, az Axiom Space követelményeivel összhangban szűkítették a ma bemutatott négy kiképzendő űrhajósra. A közel egyéves válogatási folyamat során tesztelték többek között a versenyben lévők szellemi teljesítőképességét, fizikai teherbírását, személyiségük stabilitását, illetve hogy képesek-e csapatban ugyanúgy együttműködni, mint ahogyan vezetni is, amikor kell – tájékoztatott a szakember.

Ezután kamerák elé szólították a minden rostán átjutott négy kiképzendő űrhajóst, akik névsor szerint a következők: Cserényi Gyula 33 éves erősáramú villamosmérnök, Kapu Tibor 31 éves űripari fejlesztőmérnök, dr. Schlégl Ádám 33 éves klinikai ortopédsebész és Szakály András 40 éves repülőipari tervezőmérnök.

Moderátori kérdésekre Szakály András bizakodva emelte ki a HUNOR Program potenciálját, mely szerint a beinduló technológiai és tudományos fejlesztések egyre több kiváló magyar mérnök számára biztosíthatnak képességeiknek megfelelő szakmai kihívásokat itthon.

Dr. Schlégl Ádám a távgyógyítással kapcsolatos tudományos előrelépések miatt azt várja, hogy a programban annál is több emberi életért tud tenni, mint eddig nap mint nap a földfelszíni műtőkben. Cserényi Gyula azzal a bizalommal tekint a küldetés veszélyeire, mint a munkájával korábban is járó döntési helyzetekre. Hozzátette: „Az az elv ad biztonságot, hogy soha senki nem ad olyan utasítást, amelyet ő maga nem hajtana végre.” Kapu Tibor az egész csapat nevében kijelentette, hogy elszántan néznek szembe a következő két év kihívásaival.

A HUNOR – Magyar Űrhajós Program célja egy magyar kutatóűrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, ahol közel egy hónapon át döntően hazai fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani.