Ugrás a tartalomra

Belgiumi szakmai látogatáson vettek részt az EK kutatói

Hírek

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) kutatói Dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete meghívására 2021. szeptember 23-án látogatást tettek a Leuveni Katolikus Egyetemen és az IMEC kutatóközpontban. Emellett előadást tartottak a Brüsszeli Magyar Kulturális Központban működő Magyar Tudósklub rendezvényén. Az EK-t Dr. Pécz Béla igazgató, Dr. Balázsi Csaba, Dr. Petrik Péter, Dr. Horváth Róbert, Dr. Volk János és Dr. Fürjes Péter kutatók, az ELKH Titkárságot Báló András nemzetközi kapcsolatok szakreferens képviselte.

A Leuveni Katolikus Egyetemen (KU Leuven) a delegációt Prof. Dr. Gerard Govers, az egyetem tudományos és technológiai rektorhelyettese fogadta, aki kiemelte, hogy a kutatók körében rendkívül népszerű az egyetem fizikai, energetikai kutatásokra szakosodott infrastruktúrája. Az EK kutatói bejárták az intézmény Arenberg Campusán működő laboratóriumokat, ahol az egyetem szenior hallgatói bemutatták az ott megvalósított kutatásaikat.

KU_Leuven

Az egyetemi programot követően a delegáció felkereste az IMEC kutatóközpontot (Interuniversity Microelectronics Centre). A leuveni székhelyű IMEC egy nemzetközi kutató-fejlesztő szervezet, amely világszinten élen jár a nanoelektronika és a digitális technológiák területén. A bemutatkozás után a delegáció tagjai az IMEC kutatóinak vezetésével megtekintették az intézmény laborjait, majd az EK és az IMEC munkatársai bemutatták egymásnak a kiemelt kutatásaikat.

IMEC

Ezt követően az IMEC, a KU Leuven és az ELKH képviselői kerekasztal-beszélgetéseken vettek részt, amely során megosztották egymással szakmai tapasztalataikat és a legjobb gyakorlatokat. Ezenfelül itt lehetőség nyílt a Magyarország és Flandria közötti tudományos együttműködés elmélyítésére, beleértve a közös kutatási projektek beazonosítását.

A látogatás záróprogramjaként az EK képviselői a Brüsszeli Magyar Kulturális Központ Magyar Tudósklub programsorozata keretében ismertették főbb kutatásaikat, mely eseményt online is közvetítettek.