Ugrás a tartalomra

Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának a BTK vezetésével zajló feltárása

Hírek

Befejeződtek az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) vezetésével zajló feltárások a tihanyi apátság altemplomában, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során.

Takács Ágoston ásatásvezető elmondta, hogy I. András király sírhelye közelében, az altemplomban feltételezhetően az apátság alapítójának vagy hozzátartozójának csontjaira bukkantak. Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele is felidézte, hogy I. Andrást, a tihanyi apátság alapítóját 1060-ban helyezték örök nyugalomra a Királykriptában. Mende Balázs Gusztáv, a BTK paleoantropológusa ezt azzal egészítette ki, hogy I. András (1015–1060) fia, Dávid (1053/1055–1094?) is itt van eltemetve.

Az évszázadok során sokakat temettek el az altemplomban, ahol a mostani kutatások eredményeként számos emberi csontot találtak. A személyek azonosítása a megmaradt csontok alapján nem könnyű feladat, azonban a kor és a nem meghatározása után annyi biztosan ki fog derülni, hogy azok az Árpád-ház valamely tagjának földi maradványai-e. A csontok DNS-vizsgálata jelenleg is folyik, az eredmények szeptemberre várhatók.

A feltárás eredményeként egy „középkori tér” jött létre, ahol egy eredeti sírgödör, valamint középkori padlómaradványok nyomai láthatók. Az áprilisban megkezdett munkálatok során előkerült egy 18. századi mellkereszt, valamint 16-17. századi lőszermaradványok, pénz, koporsószögek és bronzveretek. Az altemplom falában egy fülkét is találtak, amely valószínűleg a sírra néző betekintőnyílás lehetett.

Takács Ágoston emlékeztetett arra, hogy 1953-ban is végeztek a Királykriptában ásatásokat, amikor egy sörösüveget helyeztek el időkapszulaként a helyszínen. Az időkapszulát most feltörték, benne papírdarabokat találtak, azonban a rajtuk lévő írás nem volt olvasható.  Az 1953-as ásatások befejeztével a középhajóban elhelyeztek három ládát is, ebben találtak most rá a vélhetően legkorábbi temetkezési maradványokra.

időkapszula
Forrás: mti

A Tihanyi Királykripta multidiszciplináris kutatása című projekt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kezdeményezésére, annak pénzügyi támogatásával jött létre. A csaknem ezer éves altemplom feltárásában közreműködött az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Laczkó Dezső Múzeum is.