Ugrás a tartalomra

Bács-Kiskun megyében találták meg a második Hyalomma kullancsot Magyarország területén az ÖK Kullancsfigyelő programja keretében

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) által tavasszal indított Kullancsfigyelő programnak köszönhetően rövid időn belül a második példányt azonosították a hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancsból. A szeptemberben egy Vas megyei kutyán észlelt Hyalomma marginatum fajhoz tartozó példány után ezúttal Bács-Kiskun megyében egy szarvasmarháról gyűjtötte le gazdája az egyed egy másik, járványtani szempontból szintén fontos fajának, a Hyalomma rufipes-nek egy példányát. A kullancsok molekuláris biológiai módszerekkel történő vizsgálata, illetve esetleges kórokozókkal való fertőzöttségének megállapítása továbbra is a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben történik.

Több hírportálon tévesen a tarka pajzsú, kutyákon gyakori Dermacentor kullancs képe jelent meg Hyalomma kullancsként. Dr. Földvári Gábor, a kutatás vezetője ezért ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Hyalomma kullancsok háti felületét egyszínű sötét pajzs borítja, ahogy a Kullancsfigyelő honlapján is látható.

Az ÖK kutatói citizen science módszerrel kutatják az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok hazai felbukkanását és megtelepedését. A nagyméretű, csíkos lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

A lakosság szerepe kulcsfontosságú a projekt sikerében. Az ÖK kutatói ezért továbbra is kiemelten kérik a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, hogy nem találnak-e Hyalomma egyedet. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további információ a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon érhető el.

A Kullancsfigyelő projekt elindításáról itt írtunk részletesen.

A Vas megyei kutyán idén szeptemberben talált példányról ebben a cikkben számoltunk be.

Hyalomma térkép
Az egyes lakossági bejelentések helye a projekt kezdete óta. A piros szín a keresett Hyalomma kullancsokat jelöli. Forrás: www.kullancsfigyelo.hu