Ugrás a tartalomra

Az SZBK is részt vett a szív- és vázizomzat vizsgálatára irányuló egymilliárd forintos uniós támogatású hazai kutatási programban

Hírek

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem vezetésével zajló, a szív- és vázizomzat alkalmazkodását, teljesítését, valamint regenerációját vizsgáló kutatási program, amelyben az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), valamint a Debreceni Egyetem szakemberei is részt vettek. Az egymilliárd forintos uniós támogatásból megvalósult projektre a kutatók összesen öt évet fordítottak, a kutatás során elért eredmények alkalmazása már megkezdődött a gazdasági partnerek bevonásával.

Az úgynevezett vázizomzat-regeneráció alapjainak eddiginél pontosabb megismerése hozzájárul az egyes izombetegségek, sérülések, a túlterhelés, illetve az öregedéssel járó negatív változások megelőzéséhez. A kutatásokkal megkönnyítik továbbá a bizonyos terápiás mellékhatásoknál kialakuló szívizom-károsodások prevencióját és a sérülések kezelését is.

A szakemberek szerint a program eredményei főként a mellkasi daganatok sugárkezeléséhez és a krónikus veseelégtelenség terápiájához nyújthatnak segítséget. A kutatók külön foglalkoztak a férfiak és nők közötti hormonális különbségekkel, valamint a fizikai terhelés és a táplálkozás szívizomra gyakorolt hatásával.

A szívizomzat ritmusos összehúzódása bonyolult elektromos rendszerek összehangolt munkájának eredménye. Ezek meghibásodása ritmuszavarokhoz vagy akár hirtelen szívhalálhoz vezethet, ami jelentős társadalmi és gazdasági veszteséggel is jár.

A kutatások egyrészt ezeknek az elektromos rendszereknek a jobb megismeréséhez, másrészt a gyógyszeres befolyásolás lehetséges új megoldásainak kidolgozásához is hozzájárultak. A program fontos célja volt emellett a tudományos utánpótlás megteremtése is, a projekthez kapcsolódóan így tíznél is több fiatal kutató készítette el és védte meg doktori értekezését. A pályázat több mint ötven magas színvonalú tudományos közlemény megszületéséhez és megjelentetéséhez nyújtott segítséget, valamint több új hazai és nemzetközi együttműködés alapjait fektette le.