Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) és a Szegedi Tudományegyetemen. Az 590 millió forint uniós támogatással megvalósult projekt célja a különböző betegcsoportokat veszélyeztető, opportunista és újonnan felbukkanó élesztő- és fonalasgomba-fertőzések biológiai hátterének megismerése volt. A kutatást egymást kiegészítő mikrobiológiai, genomikai, immunológiai és élettani-mikrobiológiai eszközök alkalmazásával végezték.

Az opportunista mikroorganizmusok elsősorban csökkent immunitású szervezetekben képesek fertőzést kialakítani, valamint a halálozási arányt növelni. Különösen magas a rizikófaktor a súlyos betegek, a szervátültetésen átesettek, illetve az elhúzódó kórházi ápolásban vagy hosszan tartó antibiotikum-kezelésben részesülő emberek esetében.

Az eukarióta mikrobák ellen csak korlátozott számban léteznek hatékony, ugyanakkor célzott, csak a mikrobát károsító szerek. Ez sürgetővé teszi a különböző betegcsoportokat veszélyeztető gombafertőzések mechanizmusának megértését, valamint új kezelési stratégiák tervezését.

A szakemberek a kutatási programban a gazda–patogén kölcsönhatások vizsgálatára alkalmas modellrendszereket dolgoztak ki, feltárták a mikroorganizmusok és az emberi gazdaszervezet közti kölcsönhatás mechanizmusait, valamint azonosították és értékelték a fertőzőképességet befolyásoló tényezőket. Emellett elemezték a gazdaszervezet immunreakciójának mechanizmusait, vizsgálták a gombaellenes szerekkel szembeni érzékenységet és a rezisztencia kialakulását. Ezenkívül terápiás stratégiákat dolgoztak ki és teszteltek a fertőzést okozó organizmusokkal szemben.

A kutatási program eredményeként jellemzett gombatörzsek és sejtvonalak az ország legnagyobb és legszélesebb profilú mikroorganizmus-génbankjába, a Szegedi Mikrobiológiai Gyűjteménybe (Szeged Microbiological Collection) kerültek.