Ugrás a tartalomra

Az ÖK kutatói a lakosság bevonásával idén is folytatják a Kullancsfigyelő programot és elindítják a Kullancs a kertben projektet

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézete 2023-ban is folytatja a Magyarországon nem őshonos Hyalomma kullancsok hazai megjelenését kutató, 2021-ben elkezdett Kullancsfigyelő programját. A program keretében a kutatók a citizen science módszerével, a lakosság bevonásával már kora tavasztól gyűjtik az adatokat az országban újonnan megjelenő veszélyes fajokról. Emellett, idén elindítják a Kullancs a kertben projektet is, melynek célja a városi környezet, a hazai őshonos kullancsfajok és az általuk hordozott kórokozók kapcsolatának feltérképezése. Az ÖK kutatói ebben a projektben a kerttel rendelkező, elsősorban városi lakosokat kérik arra, hogy vegyenek részt a gyűjtésben, jelentkezni a kullancsfigyelo.hu honlapon található kérdőív kitöltésével lehet. A beküldött példányokat laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, és a gyűjtők is visszajelzést kapnak.

.

A 2022-es év első Hyalommája egy lovon bukkant fel.
A kullancsot beküldte és a képet készítette: Bánya Márió

A 2021-ben indult Kullancsfigyelő program célja a klímaváltozás hatására hazánkban is megjelenő nem őshonos – különösen a Hyalomma – kullancsfajok, és az esetlegesen hordozott kórokozóik vizsgálata. Ezek a fajok számos patogén terjesztésére képesek, melyek közül kiemelkedik az akár 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa. Hazánkba vándormadarak útján érkeznek, eredeti élőhelyük Magyarországtól jóval délebbre található, ám a klímaváltozás miatt a közép- és észak-európai éghajlat is egyre inkább megfelelő számukra. A Hyalomma-k nagyobbak és gyorsabbak a hazai kullancsoknál, pajzsuk egyszínű, sötét, lábuk látványosan sávozott. A kutatás első évében hazánkban mindössze két Hyalomma kullancsot azonosítottak, 2022-ben viszont már kilenc példányról érkezett bejelentés. A gyűjtés a kullancsok első megjelenésével már kora tavasszal elkezdődik, az ekkor talált egyedeknek különösen nagy a jelentőségük, hiszen ez arra utalhat, hogy nem közvetlenül vándormadarak segítségével érkeztek az országba, hanem itt teleltek át.

.

Kullancsgyűjtés zászlós módszerrel (Fotó: Kovács Márton)

A kutatók a nem őshonos fajokon túl a hazai kullancsokat is vizsgálják, idén tavasszal egy új kezdeményezéssel jelentkeznek. A Kullancs a kertben projekt célja a városi környezet, a kullancsok és az általuk hordozott kórokozók kapcsolatának feltérképezése. A kutatásra a kerttel rendelkező, elsősorban városi lakosok jelentkezését várják a kullancsfigyelo.hu honlapon található kérdőív kitöltésével. Az önkéntesek ezt követően egy csomagot kapnak, amely tartalmazza a kertben történő kullancsgyűjtéshez szükséges eszközöket. A projekt résztvevői megtudhatják, hogy vannak-e kullancsok a kertjükben, ha igen, akkor hol és mennyi, illetve hogy ezek milyen potenciális veszélyt jelentenek. Az így gyűjtött egyedek önmagukban is fontos adatokat szolgáltatnak a kutatók számára, akik laboratóriumi vizsgálatokkal a kórokozókkal való fertőzöttségüket is elemzik. Mindkét kutatásról, az eddigi évek eredményeiről a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

A Kullancsfigyelő program elindításáról itt írtunk részletesen.