Ugrás a tartalomra

Az Academia Europaea rendes tagjai közé választotta Kádár Zoltán Dánielt, az NYTK kutatóját

Hírek

Az Academia Europaea (Európai Tudományos Akadémia) 2021 júniusában rendes tagjai közé választotta Kádár Zoltán Dánielt, az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) tudományos tanácsadóját.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea több mint 4500 tagot – köztük jelenleg 76 Nobel-díjast – tud a soraiban. A rangos intézmény célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.

Kádár Zoltán Dániel nemzetközileg kiemelkedő hatásfokkal bíró kutatásokat végez többek között a kínai nyelvhasználat, a pragmatikaelmélet, az összehasonlító és kultúraközi pragmatika, valamint az alkalmazott nyelvészet területein. Kutatásai úttörő módon járultak hozzá a kínai nyelvhasználat megismeréséhez, a nyelvi interakció kultúrák közötti rendszerszerű leírásához, valamint a nyelvi udvariasság, udvariatlanság és agresszió pragmatikai modellezéséhez.

Kutatásait többek között 25 monográfia és szerkesztett kötet formájában publikálta, amelyekből hatot a Cambridge University Press jelentetett meg, illetve számos tanulmányt publikált olyan vezető szakfolyóiratokban, mint a Journal of Pragmatics, a Pragmatics és a System. Kutatásai mellett aktívan részt vesz mind a hazai, mind a nemzetközi doktori képzésben. Kádár Zoltán Dániel az angol Doctor of Letters (D.Litt) tudományos fokozattal rendelkezik.