Ugrás a tartalomra

Az Európai Régészek Szövetségének 26., egyben első virtuális konferenciáján Bánffy Esztert választották a szervezet új elnökévé

Hírek

A világjárvány miatt kialakult különleges helyzetben a többezres tagságú European Association of Archaeologists (EAA) idei, eredetileg Budapestre tervezett konferenciáját a Szövetség a virtuális térben valósította meg 2020. augusztus 24–30. között. Az európai régészettudomány egyik legfontosabb rendezvényének keretében a bioarcheológiai, archeometriai, környezetrégészeti, valamint tájtörténeti kutatások széles tárházát érintették az ELKH BTK Régészeti Intézet munkatársainak előadásai, az őskortól a középkoron át egészen a kora újkorig.

A 2020. évi konferencia megszervezését eredetileg az ELTE, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vállalta közösen, széles körű hazai szakmai együttműködés mellett. A konferencia azonban a járványhelyzet miatt elmaradt, és a tervek szerint 2022-ben rendezik meg.

A virtuális konferencia eredetihez képest némileg egyszerűsödött tudományos programjában így is több mint 150 szekcióban összesen 1800 online előadás és poszter kapott helyet, amelyeket több mint 2000 résztvevő kísérte nyomon az online felületeken. A szervezők munkája által egy szokatlan, ám rendkívül érdekes, számos kitűnő előadást, szekciót tartalmazó, igazán hasznos konferencia valósult meg.

szecsenyi-nagy
Szécsényi-Nagy Anna

Számos magyarországi intézmény munkatársai között a BTK Régészeti Intézetének kutatói is több előadásban, poszteren mutatták be eredményeiket. A konferencia egyik kiemelt (keynote) előadását Szécsényi-Nagy Anna tartotta „Prehistory of the Carpathian Basin from the perspective of archaeogenetics” címmel.

Az Archaeogenetikai Laboratórium, a Lendület Mobilitás Kutatócsoport és a témacsoportok munkatársai az előadások mellett különféle szekciók szervezésében is részt vettek. Sokan azonban a virtuális térben nem tudták vállalni az eredetileg tervezett szekciók megtartását, így azokat 2022-ben szervezik majd meg Budapesten.

A konferencia során választották meg a Szövetség új elnökét és tisztségviselőit is. A Szövetség eddigi vezetőjének, Felipe Criado-Boadónak lejárt a mandátuma, ezért a szavazatok nagy többsége alapján Bánffy Esztert, a DAI RGK (Német Régészeti Intézet) igazgató asszonyát választotta meg a tagság az EAA következő, egyben első magyar női elnökévé.

banffy
Bánffy Eszter

Bánffy Eszter az ELKH BTK Régészeti Intézetének tudományos tanácsadója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Német Régészeti Intézet frankfurti kutatóintézetének igazgatója, a British Academy tagja. Kutatási területe a neolitikum és a rézkor régészete, az élelmiszer-termelésre való áttérés, az elméleti régészet, valamint a korai vallások régészeti hagyatékai. A nyugat-dunántúli ásatások résztvevője és vezetője, aki a Duna mentén is vezetett kutatási programokat.

Tíz könyv szerzője és három kötet szerkesztője, továbbá több mint száz tudományos cikk, illetve fejezet szerepel a publikációs listáján, amelyek Európában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Japánban jelentek meg. Számos előadást és kurzust tartott Magyarország, Európa és az Egyesült Állomok különböző egyetemein, köztük a Harvardon, ahol 2008-ban egy szemesztert töltött vendégkutatóként.

Az Európai Régész Szövetségen kívül tagja többek között az European Academy of Sciences and Arts-nak, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulatnak, és alapító tagja volt a Magyar Régész Szövetségnek. Munkásságát Révay-díjjal és Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel is elismerték.